Gül, bugünkü temaslarına başlamadan önce, kendisini izleyen Türk basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül toplantıda, kuzey Irak ve bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani'de aklıselimin yavaş yavaş hakim olduğunun görüldüğünü belirterek, "Kuzey Irak yönetiminin, PKK'yı kullanmanın maliyeti ile Türkiye ile işbirliği yapmanın getirisini iyi değerlendirmesi gerekir" dedi.
Gül, son dönemde Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimde, terör örgütü PKK'yı etkisizleştirme yolunda bazı adımlar atıldığının görülmekte olduğunu da belirtti.
Bugün temeli atılacak hattın bölge için çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Gül, Karabağ sorununun çözülmesi kaydıyla bu projenin Ermenistan'a da açık olduğunu söyledi.
Türkiye'nin hiçbir komşusunu dışlamadığını ifade eden Gül, Ermenistan'ın daha ziyade içe dönük bir politika izlediğini belirtti.
Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan'ın bu projeye katılmasının gerçekçi olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Karabağ sorunu donmuş şekilde duruyor. (AGİT) Minsk grubunun bu sorunun çözümü için daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor. Çabalar yetersiz kalıyor" dedi.
Kazakistan'ın da Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesine ilgi gösterdiğini bildiren Gül, daha yapım aşamasında bu ülkenin yılda 10 milyon ton yük taşıtacağını taahhüt ettiğini kaydetti.
Demiryolu projesinin Gürcistan kısmındaki inşaatının Azerbaycan tarafından finanse edildiğini belirten Gül, projenin fizibilite çalışmalarının da Türkiye tarafından yapıldığını hatırlattı.
"İpek yolu yeniden canlanıyor" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu şekilde Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında bölgesel bir işbirliği alanının ortaya çıktığına dikkat çekti.
Gül, bu projenin Hazar'ın geçilmesiyle Çin'e bağlanacağını, Marmaray projesiyle de bir ucunun Londra'ya ulaşacağını belirtti.
TÜRKİYE-GÜRCİSTAN
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ikili ilişkilere de değinen Gül, Gürcistan'ın Türkiye ile ekonomik anlamda bütünleşmek arzusu içinde olduğunu söyledi.
Bugün Gürcistan ile imzalanacak anlaşmaların önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu anlaşmaların iki ülke iş adamlarına kolaylıklar sağlayacağını ve karşılıklı vergi kolaylığı getireceğini belirtti.
Gül, serbest ticaret anlaşması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının, bu çerçevede karşılıklı olarak vizenin kaldırılmasının, bu yıl içinde açılan Batum havalimanının ortak kullanılmasının ve "demir ipek yolu" adı verilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun hayata geçirilmesinin ekonomik alanda bütünleşme anlamına geldiğini bildirdi.
Batum havaalanının ortak kullanım özelliğine dikkat çeken Gül, bu uygulamanın başka tek örneğinin İsviçre'nin Cenevre havaalanı olduğunu kaydetti ve Batum havaalanının Türk Hava Yolları'nın iç hat tarifesinde bulunduğunu hatırlattı.
Gül, bu şekilde, Batum ile Türkiye arasında gidiş gelişlerin vizesiz olarak çok kolaylaştığını, ortaya çıkan bazı küçük pürüzlerin de yeni önlemlerle giderileceğini söyledi.
Tiflis'e dün akşam varışından sonra programda olmamasına rağmen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile başkent Tiflis'ten geçen Kura nehri kıyısında bir restoranda bir araya gelip, sohbet ettiğini belirten Gül, Saakaşvili'nin Türkiye'ye ilgisinin büyük olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Saakaşvili'nin, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu ve Atatürk'ü yakından incelediğini ve bundan çok etkilendiğini belirtti ve Saakaşvili'nin "Buralar Türkiye'nin uzantısıdır" dediğini nakletti.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...