Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyada yaşanan ekonomik krizin turizmi etkilememesi için çalıştıklarını belirterek, ''Sıkıntı yaşayabilecek geçmişi kuvvetli bazı firmalarımızı bu ortamda belirsizliğe terk etmemek ve desteklemek konusunda talebi hükümete taşımış vaziyetteyiz'' dedi.
Günay, soruları yanıtlarken, ''krizin, orta gelir gruplarına işsizlik ve yoksulluk dalgası halinde yayılmadan, daha çok bankalar ve finans çevreleriyle sınırlı kalması halinde, oran olarak düşse bile insanların seyahat etmeyi sürdüreceklerini'' ifade etti.
''Kendilerini iyimserlik havasına bırakmadıklarını ve konuyla ilgili tedbir almaya çalıştıklarını'' belirten Günay, bir kaç firmayla ilgili bazı kaygılı durumların olabileceğini ama sektörde ciddi dalga halinde kriz ve çöküntü bulunmadığını bildirdi.
Günay, turizmciler için 2009'da çeşitli teşvikleri hükümetten talep edeceklerini dile getirerek, ''Turizm sektörü, Türkiye'ye en fazla doğrudan gelir, döviz getiren, katma değeri çok yüksek bir alan. Bu yüzden, özel olarak desteklenmesi ve korunması gerekiyor. Bunu da arkadaşlarımızın ve sayın Başbakan'ın paylaşacağı ve anlayışla karşılayacağını umut ediyorum'' diye konuştu.
-''DESTEKLEME PAKETİ OLABİLİR''-
Turizmcilerin krize karşı desteklenmesine yönelik yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Günay, şunları söyledi:
''Önceki yıllarda desteklenen firmaların, performanslarına, Türkiye'ye getirdiği ziyaretçi sayısı ve döviz miktarına bakılarak turizme dönük destekleme paketi olabilir düşüncesi içindeyiz. Bunu ekonomi çevreleriyle paylaşmaya çalışıyoruz. Hükümetle, Maliye ile bankalarla, dış ticaretle ilgili Eximbank'la, Merkez Bankası'yla paylaşmaya çalışıyoruz.
Yani, sıkıntı yaşayabilecek olan geçmişi kuvvetli bazı firmalarımızı bu ortamda belirsizliğe terk etmemek ve desteklemek konusunda talebi de hükümete taşımış vaziyetteyiz. Anlayışla karşılanacağını umuyorum.''
Bir süredir talepte bulundukları kış dönemlerinde istihdama kolaylık getirilmesi önerisini bu dönem yineleyeceklerini ve takip edecekleri belirten Günay, ''Ama bu bizim bakanlığın yapacağı bir tasarruf değil. Bunu Maliye ve Çalışma bakanlıkları ve hükümetin başka birimlerinin de olumlu karşılaması gerekiyor'' dedi.
-ALKOLLÜ İÇKİDE VERGİ İNDİRİMİ TALEBİ-
Günay, sektörün alkollü içeceklerdeki verginin yüksekliğinden rahatsızlığını hatırlatarak, bu konuyla ilgili de düzenleme yapılabileceğini ifade etti.
''Bu durum, Türkiye'de turizmle ilgili özellikle yeme-içme mekanlarıyla ilgili olumsuz kanaatin yaygınlaşmasına, çok yüksek fiyat görüntüsü ortaya çıkmasına sebep oluyor'' diyen Günay, şunları kaydetti:
''Belki bu alanlarda bir indirim gerçekleştirilebilir. Çünkü, bu yüksek vergiler sonuçta bu ürünlerin satılmamasına, satılmayınca da vergi kaybına yol açıyor. Halbuki bir miktar vergi kolaylığı sağlasak, bu ürünler satılabilecek ve biz daha düşük oranda vergiyle ama sürümden ve tüketimden kazanacağız. Bu tür yeni kolaylıklar sağlamaya çalıyoruz.''
Bakan Günay, bu dönemde, bazı firmaların yeni yatırımlar yerine ''var olanla yetinme'' gibi tasarruf politikası uygulaması ihtiyacının doğacağını, yine de 2009'dan umutlu olduklarını kaydetti.
-''CİDDİ FİYAT İNDİMİ HAKSIZLIK OLUR''-
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bu dönem, ayrıca fiyat indirimiyle iç turizmi teşvik etmeye çalışacaklarını söyledi. ''Ama kriz nedeniyle Türkiye'nin top yekun ciddi biçimde fiyat düşürmesinden hiç birimiz yana değiliz'' diyen Günay, şunları söyledi:
''Zaten Türkiye, fiyatları çok yüksek olmayan bir ülke. Hatta bu her şey dahil sistemi içinde çok ucuza pazarlandığı konusunda bir imaj olan ülke. O nedenle ciddi bir fiyat düşmesi değil ama var olanın iyi tanıtılması konusunda kampanyaya ihtiyacımız var.
Türkiye esas itibariyle herkese hitap eden, değerli bir ülke. O yüzden daha fiyat düşürüyor görüntüsü çok iyi olmaz. Çok fiyat düşürerek, kişi başına geliri fevkalade düşürerek Türkiye'nin pazarlanması bizim tarih ve doğal değerlerimize karşı haksızlıktır.
Ama belli bir fiyat ortalamasını korumamız gerekiyor. Çünkü, bu kriz dalgası geçecek. Bu yıl, gelecek yıl neyse geçecek. Türkiye, ucuza tahrip edilmiş ülke görüntüsü vermemelidir. Çünkü turizmin getirisi var ama gelen milyonlarca turistin geride bıraktığı bir tüketim tortusu var onu da hesap etmeliyiz.''
-KRİZDE HEDEF KİTLE: AVRUPA...-
Günay, gelecek yıl Türkiye'ye gelecek turist sayısıyla ilgili soru üzerine, krizin insanları yakın destinasyonlara yöneltmesini beklediklerini dile getirdi.
Kriz ortamında Türk Lirası'nın değer kaybetmesinin turizmde ''kur avantajı'' sağladığını belirten Günay, şöyle devam etti:
''Böylece özellikle dünyayı gezen insanların en yoğun olduğu yer olarak kabul edersek Avrupa'yı, hedef alan bir kampanya olacak. Kriz, onların Japonya, ABD, Afrika'ya gitmesi yerine Türkiye'yi tercih etmelerine sebep olabilir. Çok sayıda İngiliz, İspanya'yı sürekli gördü ama Akdeniz'in öbür ucunda Türkiye var. Bunu anlatabiliriz. Ya da İskandinav ülkeleri gibi başka Avrupa ülkelerinde... Böylece yakın destinasyon olmanın avantajını kullanabiliriz gibi bir beklentimiz de var.''
Turist çekmek için ''bazı yöntemler ve yeni çekicilik yaratacak projeler'' üzerine çalıştıklarını da ifade eden Günay, Mart ayında İstanbul'da düzenlenecek alışveriş turizmi kampanyasını hatırlattı. Günay, ''Türkiye'yi bütün komşularına en kaliteli ürünleri en ucuza alabileceğiniz ülke diye tanıtan bir kampanya yapılacak. Büyük alışveriş merkezlerini de işin içine katarak böyle bir kampanya hazırlığımız var. Bunu bir ölçüde öteki sektördeki arkadaşlarımızla paylaştık ve çok olumlu yansımalar aldık'' diye konuştu
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...