İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzak Aharonovitch de, Eski Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu Haremüşşerif'e "beklenmedik" bir inceleme gezisinde bulundu. İsrailli bakanın gezisi, Haremüşşerif'ten sorumlu El Aksa Vakfı'nca "tahrik" olarak değerlendirildi.
İsrailli insan hakları örgütlerinden Bimkom, Batı Şeria'daki (İsrailli) Sivil İdare'nin geçen günlerde Talmon yerleşimi ile yakınındaki "Su Rezervuar Tepesi" adlı yerleşim oluşumunda 300 konutluk bir planı uygulamaya koyduğunu bildirdi. Barak'ın tasarrufuyla uygulamaya konulan planın nihai onayı için önemli bir aşama olduğu, diğer yerleşim örneklerinde olduğu gibi, bundan sonra nihai onayın geldiği ifade edildi. 86 hektar alanı kapsayan planın Filistinlilerin yaşadığı El Canya köyünün topraklarının bir kısmını da kapsadığı ifade ediliyor. Planın onaylanmasının, diğer yasadışı yerleşim oluşumlarına da yeşil ışık yaktığının altı çiziliyor. Bimkom yetkilileri, son birkaç ayda, savunma bakanının var olanların genişletilmesi veya yeni yerleşimler için ikinci kez bir planı onayladığını belirterek, geçen ay da Sivil İdare'nin El Halil'in güneyinde, Sansana adlı yerleşimde 440 birimlik konut planına ilk onayı verdiğine dikkati çekti.
HAREMÜŞŞERİF'E 'TAHRİK' ZİYARETİ
İsrail'deki koalisyonun sağ partilerinden Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) milletvekili olan İç Güvenlik Bakanı Aharonovitch'in Haremüşşerif'e yaptığı ziyaretin yeni bir intifadaya sebep olmasından endişe edildiği belirtiliyor. Alınan güvenlik önlemlerini denetlemek amacıyla gerçekleştirildiği öne sürülen ziyaretin herhangi bir olay meydana gelmeksizin tamamlandığı kaydedilirken, El Aksa Vakfı İsrailli bakanı, kutsal mekana "tahrik amaçlı girdiği" gerekçesiyle kınadı. 2000 yılında İsrail'in halen komada olan eski Başbakanı Ariel Şaron tarafından buraya yapılan ziyaret, "El Aksa İntifadası" olarak da bilinen, ikinci Filistin İntifadası'nı başlatmıştı. Öte yandan İsrail, yaklaşık 3 yıldır cezaevinde bulunan Filistin Yasama Meclisi'nin Hamaslı Başkanı Aziz Duveyk'i serbest bıraktı. Duveyk'in 3 yıllık hapis cezası 6 Ağustos'ta sona erecekti. Duveyk (60), İsrailli asker Gilad Şalit'in Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki bir askerî karakoldan Haziran 2006'da kaçırılmasının ardından tutuklanmıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...