E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İRAN'DA İSYAN BÜYÜYOR! İLK KAN DÖKÜLDÜ, REFORMCU YILMIYOR, DİNİ LİDER BİLE YATIŞTIRAMADI! 

İran dini lideri seçimde hile iddiasının soruşturulmasını emretti, ama ortamı yatıştıramadı. Yasağa rağmen 2 milyon kişinin katıldığı Musavi'nin mitinginde Besiçler ateş açtı, 7 ölü ve yaralılar var. Bugün için genel grev çağrısı yapıldı

16.06.2009 - 07:34
İRAN DA İSYAN BÜYÜYOR! İLK KAN DÖKÜLDÜ, REFORMCU YILMIYOR, DİNİ LİDER BİLE YATIŞTIRAMADI!

Ceyda Karan'ın haberi...

İran devlet televizyonu ve radyosu, Tahran'da protesto gösterilerinin yapıldığı bölgenin yakınlarında 7 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, İngilizce yayın yapan resmi Press televizyonu, devlet radyosunun ''yasa dışı Tahran yürüyüşünde 7 kişinin öldüğünü'' duyurmasını flaş haber olarak geçti. Devlet radyosunun, dün gece Tahran'ın batısında toplanan çok sayıda kişinin ''askeri bir binaya saldırmaya çalışması üzerine'' göstericilere ateş açıldığını ve 7 kişinin öldüğünü duyurduğu bildirildi. Olayda, çok sayıda kişinin de yaralandığı kaydedildi. Ancak ölenlerin muhalefet yanlısı mı, iktidar yanlısı mı oldukları belirtilmedi.
7 kişinin öldüğünün devlet radyosundan duyurulması, olayların resmi ağızdan ilk doğrulanması anlamına geliyor.
İran'da, dün de muhalefetin protesto gösterisinde, gönüllü milis teşkilatı (Besic) binasına göstericilerin saldırması üzerine açılan ateşte bir kişinin öldüğü bildirilmişti.

İran, aşırı muhafazakar Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın seçimi açık ara farkla kazandığını ilan etmesinin ardından, 1979’daki İslam Devrim’nden beri görülmemiş bir toplumsal huzursuzlukla karşı karşıya. Ahmedinecad’ın reformcu rakibi Mir Hüseyin Musavi, cuma günkü seçimde hile yapıldığı iddiasıyla iptal için resmen başvuruda bulunurken, bu ısrardan hazzetmese de Anayasayı Koruyucular Konseyi’ne (AKK) soruşturma talimatı vermek zorunda kalan dini lider Ayetullah Ali Hamaney ortamı yatıştıramıyor.
İçişleri Bakanlığı’nın toplanma yasağına rağmen, dün başkent Tahran’da sayıları 1.5-2 milyon arasında hesaplanan Musavi taraftarının düzenlediği gösteride bir kişi öldürüldü, bir çok kişi yaralandı. Musavi cephesinin bugün ülke çapında genel greve gidilmesi çağrısının ardından gerilim had safhada.

Hatemi’den mesaj
Dün Tahran’ın merkezindeki İnkilap ile Azadi meydanlarında Musavi’nin kampanya rengi yeşil kurdelaları ellerine bağlayıp, İslam devrimi lideri Humeyni’nin 1979’da slogan yaptığı tekbir getirerek zafer işareti yapanlar, önce miting düzenledi, ardından kilometrelerce yürüdü. Ev hapsine alındığı iddia edilen Musavi de seçimden beri ilk kez halkın karşısına çıkıp barışçı gösterilerin sürmesi çağrısı yaptı. Musavi, eşi Zehra Rahnavard ve diğer reformcu aday Mehdi Kerrubi ile miting meydanına geldi, bindikleri aracın üstüne çıkıp insan denizine “Allah’ın izniyle haklarımızı geri alacağız. Halkın oyu Musavi ya da başka bir kişiden daha önemlidir. Yeni bir seçime hazırım” diye seslendi. Eşi, “Musavi ve ben, sonuna kadar gideceğiz” açıklamasını yaptı. Musavi’nin destekçisi eski reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, bir faks mesajıyla halka ve devrime şefkatsizlik yapıldığını, hareketin süreceğini, Musavi’nin taleplerinin kabul edilmesini beklediklerini duyurdu. Hatemi’nin cuma günü Tahran Üniversitesi’nde imamlık yapacağı öğrenildi.

Ahmedi Rusya’ya gitmedi
Önceki günden beri Tahran sokaklarına çıkan Devrim Muhafızları’na bağlı Besiç milislerinin artık gerçek kurşun kullanacağı istihbaratı üzerine dün Musavi mitingi bir ara ertelemeyi değerlendirdi, ama buna zaman yoktu ve hava kararırken korkulan oldu. Bir İranlı fotoğrafçı, yürüyüşün sonundakilere sivil giyimli kişilerin ateş açtığını, kalabalığın Besiçlerin binasını ateşe verdiğini, Besiçlerin ateş açmasıyla bir erkeğin başından vurularak öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını anlattı. Yanı sıra Tahran’ın kuzeyinde üç bölgeden ateş sesleri geldi. Polisin de göstericilerle çatışması üzerine kalabalıkta kaçışma başladı. Motosiklet, lastik ve konteynerları ateşe veren göstericilere polis gözyaşartıcı gaz sıktı.
Siyasi tercihlerini seçime rekor katılımla sergileyen ancak büyük hayal kırıklığına uğrayan reformcuların protesto gösterilerini ‘futbol maçı sonrası çıkan olaylara’ benzeten Ahmedinecad ise, bu görülmemiş huzursuzluk yüzünden Rusya’daki Şangay İşbirliği Örgütü zirvesine katılamıyor.

‘Aptal yerine koydular’
Dün İslam devriminden beri en büyük gösteriyi düzenleyen kalabalık, ‘Ahmedinecad için oy veren yüzde 63’lük kitle nerede’, ‘Ahmedinecad kalırsa her gün protesto ederiz’, ‘Mücadele edeceğiz, öleceğiz, ama hileyi kabul etmeyeceğiz’ diye bağırıp, tepelerinde uçan polis helikopterlerine yuh çekiyordu. Bir genç kadın, “Bu kadar kolayca aptal yerine koyulduğum için çok öfkeliyim” deyip ekliyordu: “Pek çok insan bir daha asla oy kullanmayacak.” Bir başkası, “Bizi topluca aptal yerine koydular. Bu sefer çok ileri gittiler. Cumhuriyeti ortadan kaldırıp İslami diktatörlük kurmak istiyorlar” görüşündeydi. Ahmedinecad’ın futbol maçı kıyaslamasına içerlemiş birisi, onun taraftarlarını işaret edip, “İşte holiganlar” diye bağırıyordu. Göstericiler, polise yeşil renkli üniformalarını işaret ederek, “Siz de bizdensiniz” diyordu.
Musavi ile bağlantılı bir site Şiraz’da milislerle çıkan çatışmalarda da bir öğrencinin öldürüldüğünü iddia etti. Önceki gün aralarında Hatemi’ye çok yakın isimlerin bulunduğu 170 reformcu lider gözaltına alınırken, hâlâ tutulanların yaklaşık 200 yakını dün Tahran’daki devrim mahkemesi önünde protesto düzenleyince, polis kalabalığı ancak coplayarak dağıtabildi.

Allahu Ekber sesleri
Önceki gece protestoların düzenlendiği Tahran Üniversitesi’nin yurdunu basan polis ile Besiçler, etrafı kırıp döküp onlarca öğrenciyi gözaltına aldı ve bilgisayarların hafıza kartlarında beraberinde götürdü. Dün öğlen üniversitesi önündeki gösteriye katılan Zehra Rahnavard, taraftarlardan damlara çıkıp tekbir getirmelerini isterken, geceleri Tahran’da damlardan ‘Diktatöre ölüm’, ‘Allahu Ekber’ sesleri yükseliyor. Musavi’nin bugün bütün işyerlerinin kapatılması, çalışanların işe gitmemesi çağrısına halkın vereceği yanıt merakla bekleniyor.
Bu arada devlet televizyonu Hamaney’in Musavi ile görüştüğü ve “Meseleyi yasal ve barışçı yollardan yürütmelisin” dediğini duyurdu. Hamaney’in Musavi’nin şikâyetini en ince ayrıntısına dek incelemesini tavsiye ettiği AKK önce bu işin 10 günde alacağını, ardından en kısa sürede hallolacağını söyledi.
El Arabiya’nın bürosu kapatılır, BBC ve Voice of America’nın yayınları engellemeye uğrar, İspanyol devlet televizyonunu ekibine ülkeyi terk emri verilir ve AP uyarı alırken, Musavi’nin Yeşil Söz gazetesinin dağıtımı engelleniyor. İran’daki durum Batı’da tepki kadar telaşa da sebep oldu. Beyaz Saray “Derinden tasalıyız” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy durumun tümüyle açıklığa kavuşturulmasını istedi, Alman Başbakanı Angela Merkel güç kullanımını ‘kabul edilemez’ diye niteledi. İran’ın elçileri Fransız ve Alman dışişlerine çağrılırken, AB dışişleri bakanları “Güç kullanımından ciddi endişe duyuyoruz” dedi.(radikal)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
WILDERS Yine Müslümanlara Saldırdı:
Hollanda’da uzun süredir yapılan kamuoyu yoklamalarından birinci parti ...
SEVİYE 6'YA ÇIKTI
Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi alarmının en yüksek seviye olan 6'ya ...
Hamaney'den Musavi'ye Uyarı
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, geçtiğimiz cuma günü yapılan ...
 
AB'nin Bu Kararı Ağrımıza Gidecek
40 yıla aşkın bir süredir AB kapısında bekletilen Türkiye vize muhafiyeti ...
CIA Başkanı'ndan ŞOK Açıklama:
Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Başkanı Leon Panetta, başkan Barack ...
BELÇİKA'DA BİR İLK!
27 yaşındaki Mahinur Özdemir, Belçika'daki seçimlerde milletvekili oldu. ...
 
Ruslar, Lenin'in Kemiklerini Sızlattı!
Ekim Devrimi'nin sembolü olan efsanevi savaş gemisi Aurora'nın, milyarder ...
KAFKASYA'DA GİZLİ SAVAŞ!
Dağıstan ve İnguş Cumhuriyeti’nde peşi sıra gelen suikastlar Kremlin’e ...
One Minute'ten 5 Ay Sonra:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ne damgasını vuran "one ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fransa
Ukrayna
Afganistan
Euro
konuk oyuncu
Emre Belözoğlu
serdar ortaç twitter
MESUT ÖZİL
takipsizlik kararı