Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmeleri, dünyada yankılanmaya devam ediyor. Washington Post Gazetesi’nin tanınmış köşe yazarı David İgnatius, görüşmeleri “şaşırtıcı” bir süreç olarak nitelendirirken, Suriye kaynaklarına dayanarak, İsrail ile Suriye’nin “su, sınırlar ve güvenlik” olmak üzere, üç alanda anlaşmaya yakın olduğunu belirtti.
David İgnatius, Türkiye aracılı İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerini değerlendirdiği yazısında, İsrail ile Suriye’nin teknik olarak savaş halinde olmasına karşın bu iki “düşman”ın Türkiye aracılığıyla “saşırtacak kadar güçlü” bir görüşme sürecini yürüttüklerini kaydetti.
Bu diplomasi ile ilgili ilk “şartıcı” olguyu, uzun bir süreden beri devam ediyor olmasının oluşturduğunu kaydeden İgnatius, Türk hükümetinin aracılığıyla temasların 2000 yılları başında başladığını belirtti.
Temasların da, Suriye ve İsrail’in, Lübnan savaşının patlak verdiği 2006 yılında, sorunun daha da genişlemesini önlemek amacıyla korunması gereken “kırmızı çizgiler”e ilişkin karşılıklı mesajları iletmek için Türkiye’ye başvurmaları üzerine ciddi bir hal aldığını yazdı.
Washington Post yazarı, ABD’nin kuşkularına rağmen diyaloğun Lübnan savaşının sona ermesinden sonra da devam ettiğini belirtti.
İki ülkenin müzakerecilerinin, dört kategorideki sorunları ele aldıklarını kaydeden İgnatius, bunları “sınırlar, su hakları, güvenlik ve normalleşme” olarak sıraladı. İgnatius, Suriye kaynaklarına dayanarak tarafların, su, sınırlar ve güvenlik olmak üzere üç alanda anlaşmaya yaklaştığını belirtirken de normalleşme konusunda ise “az ilerleme” sağlandığını öne sürdü.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...