İktidarın miting takvimi, İç Anadolu’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gidemediği her şehire Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün gideceği şekilde ayarlandı. MHP’nin kalesi Yozgat’ta iki miting programa alındı. Muhalefetin en önemli kozu olan “Kuzey Irak’a operasyon” konusununda da sürpriz bir tezkere için nabız yoklanıyor. Bu durumda, seçimden hemen önce hükümete, Kuzey Irak’a asker gönderme konusunda yetki verecek tezkere TBMM’ye getirilerek son dakika hamlesi gerçekleştirilmiş olacak. Seçim takvimi nedeniyle
15 günde bir toplanan Bakanlar Kurulu’nun 9 Temmuz’daki toplantısında tezkere konusunun tartışılabileceği belirtildi.
MHP’nin barajı aşarak üçüncü parti olarak TBMM’ye girmesinin AKP’nin sandalye sayısında büyük kayba yol açacak olması, AKP’nin stratejisini bu noktaya yöneltmesine neden oldu. AKP, Kuzey Irak’a operasyon tartışmalarının, seçim sürecinde AKP’nin zayıf noktasını oluşturduğunu ve bunun milliyetçi oyların güçlenmesini tetikleyeceği saptamasını yapıyor.
HEDEF BAHÇELİ
Seçim alanları ve anketlerde MHP’nin baraj üstü görünmesini dikkate alan Başbakan Erdoğan, eleştiri söyleminde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ön plana çıkarmaya başladı. AKP’nin programı da bu taktiğe ayarlandı. MHP’nin güçlü olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde Erdoğan’ın gidemediği her kente Gül gidecek. Gül bu bölgede Çankırı, Kırşehir, Nevşehir, Karaman ve Kırıkkale’de mitingler düzenleyecek. AKP grup yönetimi, en önemli eleştiri konularından olan “Kuzey Irak’a operasyon” kozunu muhalefetin elinden almak amacıyla nabız yokluyor.
‘TEZKERE ÇIKMALI’
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, AKŞAM’ın sorusu üzerine, “Bu konu muhalefet partilerince aleyhimize kullanılmak isteniyor. Bence kendi aramızda toplanıp tezkere için karar almalıyız” dedi. “Bence Meclis toplanmalı, bu yetki verilmeli ve gereği de yapılmalı” diyen Kapusuz, “Hükümete sınırları belli olan iki aylık bir yetki verilebilir. Bu seçim için sıkıntı oluşturur mu? Oluşturmaz. Bu bilinen bir yöntem, şimdiye kadar yapılmış. Başbakan’ın ‘Gerektiğinde her türlü önlem alınır’ açıklaması var. Her türlü önlemin içinde bu da var. İstenirse yapılması kolay bir iş” dedi.
MHP’yi baraj altında bırakma hesapları
AKP’nİn “MHP’yi baraj altında bırakma” hedefi, 22 Temmuz sonrası milletvekili dağılımıyla ilgili ince bir hesaptan kaynaklanıyor. 3 Kasım 2002 seçiminde yüzde 8.35, 28 Mart 2004’te il genel meclisinde yüzde 10.1 oy alan MHP, baraj altında kalırsa, milletvekili çıkarabilecek kadar oy aldığı illerde 60 dolayında milletvekilini AKP’ye kaptırıyor. DTP’nin Doğu ve Güneydoğu’da çıkaracağı bağımsız milletvekillerinin büyük bölümü de AKP grubuna “fire” yazılıyor. 30 civarında bağımsız milletvekili çıkması ve MHP’nin barajı aşması durumunda AKP, 3 Kasım 2002’deki yüzde 34 oy oranını korusa bile 270 milletvekiline düşüyor. Bir hükümetin güvenoyu alması için 276 çoğunluk gerekiyor. MHP’nin barajı aştığı seçenekler büyük olasılıkla AKP’ye tek başına iktidar yolunu kapatıyor.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...