İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, “Bu ay süresince uzun süreli açlık ve susuzluk söz konusu olacağı için, iftar ve sahurda sağlıklı beslenmeye çok dikkat edilmesi; midenin en dinleneceği dönemde yorularak zarar görmemesi ve bu dönemin sağlık problemleri yaşanmadan atlatılmasının çok önemli” olduğunu vurguladılar.
Ramazan ayı süresince doğru ve sağlıklı beslenilmemesi ve yeterince sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı oluşuyor ve bunlara bağlı ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor.
Oruç süresi boyunca vücut daha az enerji harcadığı için bazal metabolizma hızı düşebiliyor. Oruç doğru bir şekilde tutulup, ölçülü ve dengeli beslenilirse kilo almak yerine fazla kilolardan kurtulmuş oluyoruz.
Sahur ve iftarda 2 ana öğün, iftardan sonra ise 1-1.5 saat arayla 2 ara öğün yenmesi öneriliyor. Sahuru ihmal etmeden iftarın ikiye bölünmesinin sağlık açısından yararlı olduğu söyleniyor. Orucun su ve hurmayla açılmasının, çorba içtikten sonra 10-15 dakika ara verilip ana yemeği bu moladan sonra tüketmenin faydalı olduğu belirtiliyor.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR ORUÇ TUTMALIMI?
PROF. Dr. Mehmet Soy, “Okul öncesi yaşlardaki çocukların oruç tutması uygun değildir. Çocuğunuz oruç tutmak istiyorsa onu sahura kaldırabilir, 2-3 saatlik veya yarım günlük denemeler yaptırarak tam gün tutmuşçasına sevindirebilirsiniz” diyor. Kişinin çocukluk döneminden çıkıp yetişkinler grubuna katıldığı dönem oruç tutabileceği belirtiliyor.
HARARETİ AZALTACAK BESİNLER NELERDİR?
Su, ayran, maden suyu, karpuz, hoşaf, komposto, ıhlamur ya da kuşburnu gibi bitki çayları, az şekerli meyve suları gibi besinlerdir.
SAHUR VE İFTAR SOFRALARINDA AĞIRLIKLI OLARAK BU BESİNLERLE BESLENİN
Mutlaka 5 temel besin grubunun bir arada olduğu mönüler hazırlayın. Acıkan bir yapıya sahip olanlar kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi baklagilleri tüketmeli. Çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler mümkün olduğunca tüketilmeli. Semizotu ve maydanozla yapılmış salatalar tüketin.
Sahura kalkın fakat ağır yemekler yerine kahvaltı tarzı beslenmeye özen gösterin. Ağır yemekler kilo alma riskini artırır. Tatlı yerine de hurma tüketin. Hem iftar hem de sahurda kavun ve karpuz gibi su içeriği yüksek meyveler tüketmeye çalışın.
İftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre su tüketin.
KİMLER ORUÇ TUTMAMALI
Kan şekeri sıklıkla normalin altına düşenler.
Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar, ayrıca karaciğer ve böbrek hastalıkları olanlar.
Ensülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç (oral antidiyabetik) kullanan diyabet hastaları.
Hamileler.
RAMAZANDA YAPILAN HATALAR NELERDİR?
Orucu soğuk suyla açmak.
Orucu sigarayla açmak.
İftarda birden ve çok hızlı yemek tüketmek.
Sahura kalkmamak.
Sahurda çok fazla yemek tüketmek.
Yemek sırasında çok sıvı tüketmek.
İftardan hemen sonra ağır egzersiz yapmak.
Yemekten hemen sonra yatmak.
Türkiye.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...