Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, "Sine-i millet" tartışmasını gündeme getirenler, milletten destek bulayınca bu kez de Milli iradenin temsilcisi olan parlamentonun cumhurbaşkanı seçme yetkisini elinden almanın gayreti içine girdiler. Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun "Anayasa'ya göre 367 milletvekili toplantıya katılmazsa cumhurbaşkanı seçilemez" yorumu hukukçulardan destek bulamazken, "Çankaya için hukuku zorlamak" olarak değerlendirildi.
Türkiye'nin 10 kez cumhurbaşkanlığı seçimini gerçekleştiren ve bu konuda Anayasa ve TBMM İç tüzüğü ile oturmuş geleneklere sahip bir devlet olduğunun altını çizen hukukçular, " Anayasa ve TBMM İç tüzüğünü şahıslara göre yorumlamak doğru değil" değerlendirmesinde bulundular.
ÖZDEN: ZORLAMA YORUM
Kanadoğlu'nun sözlerine Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden'den de tepki geldi. Özden bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada "Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasına ben de karşı çıkıyorum. Bu yorumlar ise Anayasa'nın zorlanmasıdır" dedi.
BÖYLE SAÇMALIK OLMAZ
Eski Adalet Bakanı Prof.Dr. Hikmet Sami Türk ise, toplantı yeter sayısının 367 değil 184 olduğunu kaydederek, "Bu yorum zorlama. Anayasal ve hukuki dayanağı yok. Bu şekilde seçim yapılırsa, kimse Cumhurbaşkanı seçilemez. Böyle saçmalık olmaz" dedi. Türk, şöyle konuştu: "Anayasa'nın 96. maddesinde TBMM'nin 'toplantı yeter sayısı' gösterilmiştir üçte bir oy aranır ve 184'tür. Birleşim 184 milletvekilinin katılımı ile açılır. 367 oy gerektiği hiç doğru değildir. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin 101 ve 102'de zaten 'toplantı yeter sayısı' yoktur. Orada bahsedilen 'karar yeter sayısı'dır. Anayasa'nın 102. maddesine göre ilk 2 turda 3'te 2 çoğunluk yani 367 oy gerekir. Bulunamazsa, 3 gün sonra ikinci oylama yapılır. Yine 367 oy aranır. Ama üçüncü oylamada, Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır, bu da 276'dır. Sayın Sezer de üçüncü oylamada seçilmişti. Eğer üçüncü oylamada da hiçbir aday salt çoğunluğa ulaşamazsa, dördüncü oylama yapılır. En çok oy alan 2 aday dördüncü oylamaya katılır ve yine salt çoğunluk olan 276 oy aranır. Benim anlattığım prosedür dışındaki yorumların hukuki ve Anayasal hiçbir dayanağı yoktur."
SEZER DE BÖYLE SEÇİLDİ
TBMM eski Başkanı Yıldırım Akbulut, Kanadoğlu'nun yorumlarının doğru olmadığını belirterek, "Hiç doğru bir değerlendirme değil. Meclisin açılması için belli kural var. 1982 Anayasasından önce cumhurbaşkanlığı seçimleri daha zor seçiliyordu. Ama bu anayasa cumhurbaşkanı seçimini kolaylaştırdı. Burada herhangi bir tereddüte mucip bir durum yok. Anayasada belirtilen sayılara ulaşılınca cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor. Hem merhum Özal'da hem mevcut Cumhurbaşkanımız Sezer'in seçiminde de buna göre yapıldı.Herhangi bir hukuki problem yok" dedi.
ÇİÇEK: “KANADOĞLU’NUN İDDİASI İDEOLOJİK”
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun "Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için Genel Kurul'da 367 milletvekilinin olması gerekir" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Kanadoğlu'nun bu görüşünü nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine "Her görüşe saygı duyarız ama bu görüşün Anayasa ve İçtüzük'e uygun olmadığını, post-modern ve ideolojik olduğunu düşünüyorum. Bu değerlendirme hukuki değil, post-modern" yorumunu yaptı.
Yeni Şafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...