Keneler aracılığıyla bulaşan, çağın önemli ve ölümcül hastalıklarından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden (KKKA) korunmak, ortamdaki kenelerden sakınabilmek için beyaz havlu ve sopayla oluşturulan "kene bayrağı" yöntemi dikkat çekiyor.
Afrika, Batı Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da sıklıkla rastlanan, Türkiye'de de 2002 yılında bazı illerde görülmeye başladıktan sonra yaygınlaşan KKKA hastalığının taşıyıcıları keneler, insanların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Özellikle hayvan yetiştiricilerinin risk altında bulunmasının yanı sıra piknik ve kamp alanlarında da kenevakalarının yaşanması nedeniyle insanlar, genellikle ölümcül kenelerin bulunduğu bölgelerde tedirginlik yaşıyor.
Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü araştırma görevlisi Mahir Yıldırım, bu tedirginliğe, bilim insanlarının arazide kene toplama için kullandığı yöntemle son vermeye çalışıyor.
Derslerinde öğrencilerine anlattığı yöntemi arazide deneyen Yıldırım, 1,5-2 metre uzunluğunda bir sopa, kısa kenarı en fazla sopanın boyu kadar olan beyaz bir havlu ve düzeneği, arazide çekebilmek için 2 metrelik bir ip kullanıyor.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ın kene ve keneden ölüm vakaları olan iller arasında yer aldığını hatırlatarak, "Kenelere daha fazla zaman ayırarak bu konuda hem bizlerin hem öğrencilerimizin daha bilgili olmasını istiyoruz" dedi.
Kene toplayabilmek için gayet basit düzeneğin nasıl yapılacağını anlatan Yıldırım, "Bir havlu alıyoruz. Kenenin havluya tutunması için havlunun büyük olmasını tercih ediyoruz.
Havluyu bir sopaya tutturarak, sopanın iki ucuna bayrağı çekebilmek için ip bağlıyoruz. Havlunun hem ağırlığını artırmak hem de çekme sırasında katlanmamasını sağlamak için diğer ucunda da benzer özelliklerde bir sopa daha tutturuyoruz. Bilimsel araştırmalar yapılırken araziden kene toplama işlemi bu bayrakla yapılıyor. Özellikle bitki sapları üzerinde bekleyerek, pusuya yatan kenelerin bu bayrağa takılmasını amaçlıyoruz ve çok da etkili oluyor" diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |