Bilgin, tüketicisinin tepkisini çeken kredi kartı yıllık aidatı konusunda yeni kart çıkaracak vatandaşlar "Kart sözleşmesine 'yıllık aidat ödemeyeceğim' notu düşün." tavsiyesinde bulundu. Bilgin, bankanın bunu kabul ederek müşteriye kart vermesi durumunda aidat isteyemeyeceğini kaydetti. Havale ve EFT gibi para gönderme ücretlerinde yaşanan farklılığa da değinen Bilgin, "Biri 10 diğeri 50 alıyorsa uygun bulduğunuz kuruluş ile çalışın." dedi.
Bilgin'in açıklamasına göre kredi kartı borç miktarı Mayıs 2009 itibarıyla 4,2 milyar lira seviyesinde iken yapılandırma sonucunda 1,3 milyar liralık kısmı taksitlendirildi. Ortalama takibe dönüşüm oranı yüzde 5,5 olurken, KOBİ kredileri yüzde 7,6 ile ilk sırada yer aldı. Takipteki alacaklar Aralık 2009 itibarıyla 21,9 milyar lira. Bankacılık sektörünün toplam kredileri 2009 yılında yüzde 6,9 artarken, takipteki alacaklar aynı dönemde yüzde 55,5 oranında yükseldi.
2010'un 2009'dan daha zorlu olacağını belirten Bilgin takipteki krediler, faiz, rekabet ve kârlılığın önemli olacağına dikkat çekti. Kredi maliyetlerinin azaltılması için yüzde 1 olarak uygulanan genel karşılık oranının canlı kredilerde yüzde sıfır olmasına ilişkin düzenleme yaptıklarını bildiren Bilgin, "BDDK'nın elindeki enstrümanlar bitmiştir. Sektör artık maliyetlerini kontrol etmeli. Oranlarda yapılan indirim faizlerde 0,30 ile 0,40 oranında bir gerilemeye neden olabilir." diye konuştu. "Testi kırılmadan önlem almalıyız." diyen Bilgin, özkaynaklar ile aktif arasındaki orana ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bankacıların ücretlendirilmesini performansa dayalı hale getirmeyi zorunlu kılan düzenlemeye de değindi ve yıl sonunda ücretlerin şeffaf olacağını kaydetti.
Yemek masasında banka satın alma dönemi bitti
Lisans konusunun sonsuza kadar verilmeyecek bir şey olmadığını belirten BDDK Başkanı, 30 milyon lira sermaye ile banka kurulamayacağını söyledi. İki yıl önce Ege Ticaret Odası'na Yunan odası ile banka kurma izni verilmemesi konusunda haklı çıktıklarını söyleyen Bilgin, "Önceden yemek masasında banka alınıp satılıyordu. Şimdi buna izin vermiyoruz. Suriye, yılbaşından itibaren 200 milyon dolar ödenmiş sermaye şartı arıyor. Lisans almak için öncelik güç ve itibar. İlk koyduğunuz sermaye güçlü olmalı ki biz de sizin bu işi yapacağınıza inanalım." diye konuştu.
Türkiye ekonomisi zor günler yaşarken özel ve yabancı bankaların reel sektöre sırt çevirdiği ortaya çıktı. BDDK Başkanı Bilgin tarafından açıklanan verilere göre kredilerdeki artış oranı yüzde 6,9. 2009 yılında kredilerdeki artıştan kamu bankaları yüzde 19,3, katılım bankaları yüzde 34 oranında pay aldı. Özel bankaların kredilerinde ise yüzde 0,4 azalma görüldü. Öte yandan Türk Bankacılık sektörü 2009 yılını 20 milyar 75 milyon liralık rekor kârla kapattı. Beş milyar liralık vergi ödeyecek sektörün aktif büyüklüğü ise 834 milyar liraya çıktı. Bankaların kârlılığı önceki yıla oranla yüzde 49 arttı. Tevfik Bilgin, bankacılara "Boğaz'ı gören odalarda keyif çatmayın." diye seslendi. BDDK Başkanı, diğer ülke bankacılarına 'hava' atmanın zamanının geldiğini de vurguladı. Finans kuruluşlarının kârlarını artırmalarında ise hazine bonosu ve devlet tahvilinin yer aldığı menkul değerler portföyündeki artış etkili oldu.
Beş bankanın 2009 yılı net kârı 7 milyar lira
Bankalardan peş peşe kâr açıklamaları geliyor. Dün İş Bankası, 2009 yılında toplam 2 milyar 752 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu. Bankanın konsolide aktif büyüklüğü ise yüzde 16'lık artışla 128 milyar 916 milyon TL'ye ulaştı. Halk Bankası ise geçen sene 1 milyar 631 milyon TL net kâr elde etti. Yapı Kredi Bankası da söz konusu dönemde 1 milyar 354 milyon lira net kâr açıkladı. Bir diğer kamu bankası olan Vakıfbank ise 2009 yılında 1 milyar 251 milyon lira net kâr ettiğini bildirdi. Şekerbank da vergi dairesine sunduğu 'geçici vergi beyannamesi' ekinde geçen yıl 152 bin lira net kâr elde ettiğini kaydetti. Böylece beş bankanın Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıkladığı net kâr toplamı 6 milyar 988 milyon TL'yi buldu. EKONOMİ SERVİSİ
Tevfik Bilgin'den satırbaşları
Krizden çıkış başladı, ne kadar sert ve ivmeli olacağını zaman gösterecek.
Bundan sonra her ülke kendi krizini yaşayacak.
ABD ve AB'de işler düzelmedikçe krizin bitmesi zor görünüyor.
Üç yılda 59 şirketin lisansını iptal ettik.
Ziraat gibi bir bankaya ihtiyaç var.
Harç kararı bankalara nazar değdirecek bir karar değil.
Büyükdere Caddesi kadar Eminönü Caddesi'ne de önem veriyoruz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...