Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2014 Ekim ayında 1 milyar 25 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 3 artarak 10 milyar 282 milyon dolara ulaştı. Yıllık ihracat da yüzde 5’lik artışla 12 milyar 514 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında en çok ihracatı, 141 milyon dolarla kuru meyve sektörü yaptı.
EİB tarafından kayıtlara geçirilen ihracatta, sanayi ürünleri yüzde 9’luk düşüşle 498 milyon dolarda kalırken tarım ürünleri ise özellikle kuru meyve ve tütün ihracatındaki rekor yükselişle 451 milyon dolara çıktı. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 17’lik düşüşle 74 milyon dolara geriledi. Ekim ayında EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden dokuzu 2013 Ekim ayına göre ihracatını arttırırken üç birlik ise geçen yılki ihracat rakamlarının altında kaldı.
KURU MEYVE İHRACATI ZİRVEYE ÇIKTI
Kuru incir ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 141 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı ve en fazla ihracat yapan sektör oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise yüzde 92’lik ihracat artış başarısı yakaladı ve 95 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin son bir yıldaki ihracat rakamı ise 1 milyar 23 milyon dolara ulaştı.
HAZIR GİYİM İHRACATI 1,5 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR
Ege Demir ve Demir Metaller İhracatçıları Birliği, 2013 Ekim ayındaki performansını tekrarlayarak 129 milyon dolarlık ihracat yaarken Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, yüzde 14’lük artışla 108 milyon dolarlık dışsatımla listenin üçüncü sırasında yer buldu. Hazır giyim ihracatı, son bir yıllık dönemde 1 milyar 417 milyon dolara çıkarak, 1,5 milyar dolar hedefine bir adım daha yaklaştı. Çin’de inşaat sektöründeki durgunluktan olumsuz etkilenen Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ihracatı, ekim ayında yüzde 17’lik düşüşle 74 milyon dolara geriledi.
SU ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR
EİB içerisinde son bir yıllık dönemde yüzde 21’lik ihracat artışıyla birinci birlik konumundaki Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ekim ayında dışsatımını yüzde 14 artırarak 68 milyon dolar döviz girdisi sağladı. Yüzde 3 gerileyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamı ise 63 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. İhracatını istikrarlı bir şekilde artıran Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 13’lük yükselişle 43 milyon dolara ulaştı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de ihracatını yüzde 23 geliştirerek 30 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, geçen yılın ekim ayına göre ihracatını yüzde 7 arttırarak 19 milyon dolara çıkarırken Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 19’luk yükselişle 8,5 milyon dolara çıktı. İhracatta kötü bir sezonu tamamlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise yüzde 45’lik gerilemeyle 8,5 milyon dolarda kaldı.
‘DÖVİZ KURU GERİLİYOR, İHRACAT BUNA RAĞMEN ARTIYOR’
İhracat verilerini değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, döviz kurlarında ekim ayında yüzde 3 seviyesinde gerileme yaşandığına dikkat çekerek, Avrupa Birliği pazarındaki durgunluğa, Ortadoğu pazarındaki karışıklığa ve ekim ayında döviz kurlarındaki erimeye rağmen 1 milyar 25 milyon dolarlık ihracat rakamının başarılı olduğunu söyledi. Döviz kurlarındaki gerilemenin kendilerini tedirgin ettiğini dile getiren Ünlütürk, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesini istediklerini kaydetti.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...