Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alak, dernek olarak yaptıkları yeni uygulama ile iş arayanların sokak sokak gezmelerine son verdiklerini belirtti. Alak, yeni uygulamayla derneğe başvuran işverenle iş arayan insanları bir araya getirerek hemen işe yerleşmesine fırsat sağladıklarını ifade etti. Alak, "Mobilya sektörü şuan en çok terzi, kaynakçı ve mobilyacı arıyor." dedi.
Kısa süre önce mobilya sektöründeki firmaların sorunlarını çözme amacıyla kurulan KAYMOS, organize sanayi bölgesinde sokak sokak gezerek iş arayan insanların çilesine de son verdi. Dernek, organize sanayi bölgesindeki yönetim binasında iş arayanlar için müracaat bürosu oluşturdu. Şuana kadar kendilerine 250 kadar insanın başvuruda bulunduğunu aktaran Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alak, başvuruda bulunanları, işçi arayan firmalarla buluşturarak işe girmelerine fırsat sağladıklarını anlattı.
KAYMOS Başkanı Alak, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin çok büyük bir alan içinde olduğunu ve iş arayan insanların otobüs bileti için bile para bulamadıklarını bildiklerini anlattı. Alak, özellikle kışın iş arayan insanların yaşadığı çileyi iyi bildiklerini ifade ederek şu bilgileri verdi: "Şuan mobilya sektöründe çalışan insanlarımızın maaşlar kişinin bilgisine göre değişiyor. Asgari ücretten başlıyor ve 3 katına kadar maaş alanlar var. Mobilya sektöründe elemanın elinden biraz iş geliyorsa iyi bir maaş alıyor. Bunun yanında sanayi bölgesinde sokak sokak gezerek iş arayan insanlarımız var. Biz dernek binamızın dış cephesine büyük bir elektronik pano yaptırdık. İş arayan ve işçi arayanları burada yayınlıyor ve duyuruyoruz. İnsanlarımız sabahtan akşama kadar sokakta gezerek iş aramasından ziyade onlara kolaylık sağlamak istedik. Otobüs bileti için para bulmakta zorlanan insanlarımız iş ararken bile istediği yere gidemiyor. Biz iş arayanı bilmiyoruz. İş arayanlar işçi arayanı bilmiyor ve buluşmaları mümkün olmuyordu. Bu nedenle bu çalışmayı başlattık. 250 kişi başvurdu. Biz bu müracaatları sektördeki firmalara mail atıyoruz. İşçinin mesleği, iletişim bilgileri, evinin adresi ve servis imkanlarını iletiyoruz. Buna göre firma hareket ediyor ve personel alıyor. Böylece insanlarımızın iş aramada yaşadığı çileyi sonlandırdığımızı düşünüyoruz."
"GÜVENLİK, GARSONLUK İÇİN KURSA GİDEN ÇOK MOBİLYA İÇİN YOK"
Mahmut Alak, Kayseri’de güvenlik ya da garson olmak gibi hizmet sektöründeki kurslara insanların daha çok gittiğini belirterek mobilya sektöründe açtıkları iş garantili eğitim kurslarına kimsenin ilgi göstermediğini anlattı. Kursları daha cazip hale getirmeye çalıştıklarını anlatan Alak, şöyle konuştu: "Bizim üyelerimiz firmalarda bin tane lise mezunu gencimizi istihdam edecek yer var. Yeniden eleman yetiştirelim dedik. Lora mobilya olarak 20 tane gencimiz alıp eğitim verelim ve istihdam edelim dedik. Diğer firmalarda aynı uygulamayı yapacaktı. Ama eleman yok. Eğitim için gelen yok. Meslek liseleri açıldı. Burada lise mezunu gençlerimize meslek edinmeleri için kurs düzenlenmesini istedik. Bir kurs açtık ama eleman yok. Güvenlik şirketleri çok sayıda kayıt yaptırıyor. Garson için açılan kursa giden çok. Ama mobilya dediğiniz zaman, terzi, kaynakçı denildiğinde kursa ilgi gösteren yok. Bunun cazip hale getirilmesi gerekir. Boşta olan insanlara kurs boyunca maaş verelim. Kurs sonrasında iş garantisi verelim. Böylece kursa ilgi oluşur diye düşünüyoruz."
Dernek Başkanı Alak, mobilya sektörünün acilen ve en çok ihtiyacı olduğu mesleklerin başında terzi, döşemeci, mobilyacı gibi 3 ana meslekle, CNS operatörü, kapamacı geldiğini söyledi.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...