Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i, gece-gündüz süren protestolarla devirmeyi başaran Mısır halkı tam bir bayram yaşıyor. Önceki geceden itibaren sokaklara dökülen halk, 18 gün sonra gelen tarihi zaferi doyasıya kutlarken, protestocular şimdi de Mübarek'in yargılanmasını istiyor. Tahrir Meydanı'nı dolduran binlerce gösterici, "Mübarek yargılanmadan eve dönmek yok" ve "Hemen demokrasi istiyoruz" sloganları attı. Ancak bir açıklama yapan muhalif gruplar, Tahrir Meydanı'ndaki protesto gösterilerini bitireceklerini, fakat reformların yerine getirilmesi için haftalık gösteri yapılması çağrısında bulunacaklarını kaydetti.
TAHRİR HALKI NE İSTİYOR?
Protestoları düzenleyen çekirdek kadro yayımladığı iki bildiride, muhalefeti baskı altında tutmak için kullanılan olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasını, siyasi suçluların serbest bırakılmasını, askeri mahkemelerin lağvedilmesini , dördü sivil, biri askeri personel olmak üzere 5 üyeden oluşan geçici bir başkanlık konseyinin kurulmasını istedi. 9 ay içinde düzenlenecek seçimlere hazırlık yapacak geçici bir hükümetin ve yeni demokratik bir anayasa taslağı oluşturacak bir kurulun oluşturulması da yine bildirilerdeki talepler arasında yer alıyor.
İSRAİL'E DOLAYLI GÜVENCE
Mübarek'in görevini devrettiği Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nden de ilk çıkış geldi. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıkladığı "4 Numaralı Bildiri"de Mısır'ın geçmişte imzalanan bütün bölgesel ve uluslararası anlaşmalara riayet edileceği belirtildi. Bu ifade, İsrail ile barışın sürdürüleceği şeklinde yorumlandı. Seçilmiş bir sivil iktidara doğru barışçı geçiş sözü veren ordu ayrıca, yeni yönetim oluşturulana kadar hükümetten görevde kalmasını da istedi. Yüksek Konsey'in bu bildirisi üzerine bir açıklama yapan Beyaz Saray, özellikle İsrail'le anlaşmaların sürdürüleceği taahhüdünün memnuniyetle karşılandığını bildirdi.
İKTİDAR ARAYIŞINDA DEĞİLİZ
Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler örgütü ise iktidar arayışında olmadıklarını belirtti ve ordunun iktidarı sivillere bırakma çabalarını övdü. Örgütten yapılan açıklamada, 'Müslüman Kardeşler, kişisel kazançlar aramıyor, dolayısıyla cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını, parlamentoda çoğunluğu istemediğini açıklıyor ve kendisini dürüst halkın hizmetkarı olarak görüyor' denildi.
BAE'YE Mİ SIĞANACAK?
Öte yandan Şarm el Şeyh'e gittiği bildirilen Mübarek'in BAE'ye sığınacağını öne sürdü. Bu arada şimdiki ve eski devlet yetkililerinin başsavcıdan ya da silahlı kuvvetlerden izin almadan seyahat etmesine yasak getirildi. Kahire'deki bir cezaevinden 600 kadar kişinin kaçtığı bildirildi.
Obama'dan Mısır telefonu
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da Mübarek yönetiminin devrildiği protesto sürecinde üçüncü kez Başbakan Erdoğan'ı arayarak görüş alışverişinde bulundu. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Obama'nın aramasıyla gerçekleşen görüşmede iki lider başta Mısır olmak üzere, bölgeyle ilgili sorunları ele alarak, görüş alışverişinde bulundu.
GEÇİŞ DÖNEMİNİN AKTÖRLERİ
* Mareşal Hüseyin Tantavi, ordunun en önemli komutanlarından biri olmasının yanı sıra 'Mübarek'in finosu' olarak da adlandırılıyor.
Tahrir'deki gösteriler sırasında halkı evlerine dönmeleri için ikna etmeye çalışmıştı.
* Mısır'da İslami grupları, her türlü baskı ve işkence yöntemiyle parçalayan, Mübarek'in sırdaşı lakaplı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, CIA ve İsrail'in bölgedeki adamı olarak tarif ediliyor.
* Nobel barış ödüllü Muhammed el-Baradey isyanın ilk zamanlarında uzlaşı sağlayacak figür olarak ön plana çıktı. Gençlik gruplarını, liberalleri ve bir kısım Müslüman Kardeşler'i bünyesinde toplayan bir çatı hareketin lideri.
* İsyan fitilini ilk ateşleyen Facebook sayfasının kurucusu olan Vail Gonim, aynı zamanda Google şirketinin Ortadoğu temsilcisi. Gonim 12 gün Mısır polisi
tarafından gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı ve hareketin gençlik lideri olarak yükseldi.
* En güçlü muhalefet grubu olan Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Badi ve taraftarları, Tahrir hareketine destek vererek isyanın amacına ulaşmasında anahtar rolü oynadı. Müslüman Kardeşler, iktidarla, gösteriler sırasında pazarlık yapan en güçlü hareketti.
BAYRAM TEMİZLİĞİ
18 gün süren olayların yaralarının da sarılmasına çalışılıyor. Gönüllü öğrenciler, Kahire'nin genelinde temizlik kampanyası başlattı ve sokaklardaki çöpleri topladı. İş makineleri yakılmış araçları topladı, yıkılan veya tahrip edilen bazı dükkan ve işyerlerini temizledi. Gecelerini bile sokakta geçiren bazı vatandaşların, battaniyelerini toplayıp eve götürdükleri görüldü.
Erakat çekildi, Filistin seçime gidiyor
Mübarek'in çekilmesinin ardından Filistin halkı, Gazze'de ve Ramallah'ta sevinç gösterilerinde bulunurken, sürpriz bir istifa haberi gündeme oturdu. "Ortadoğu tarihindeki en büyük belge sızıntısı" olarak nitelenen belgelerde İsrail yönetimine akıl almaz tavizler verdiği iddia edilen Filistin başmüzakerecisi Saib Erakat görevinden istifa etti. Hemen ardından Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yardımcısı Yaser Abdrabbo, devlet başkanlığı ve genel seçimlerin eylülden önce yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas ise, seçimlere katılmayacaklarını ve buna meşruluk kazandırmayacaklarını bildirdi.
Cezayir diken üstünde
Mısır'daki devrim başta Cezayir, Yemen ve Irak olmak üzere Arap dünyasını daha da cesaretlendirdi. Cezayir'de 'sistem değişimi' için düzenlenen yürüyüşe binlerce gösterici katıldı. Çıkan olaylarda 400 kişi gözaltına alındı. Irak'ta ise, hükümetin yolsuzlukla mücadele etmesini isteyen halk, "Bizim sokaklarımız çamurla, sizin cepleriniz parayla dolu" sloganları attı. Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e karşı binlerce genç yürüyüş düzenledi.(yenişafak)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...