30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarını devirmek isteyen Mısır halkı, Tunus'taki "Yasemin devrimi"nden güç alarak önceki gün başlattığı protesto gösterilerinde Mübarek "diktatoryasına" karşı bir direniş süreci başlattı. Aynı zamanda gıda fiyatlarının yüksekliği, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı gösterilen tepkilerin dile getirildiği protestolarda başkent Kahire, İskenderiye, Asyut, Süveyş ve Ariş kentlerinde en az 4 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Polis 869 kişiyi gözaltına aldı. Gösterilerde "Halk hükümetin istifasını istiyor", "Özgür Tunus ve "Zafere kadar devrim, Tunus'tan Kahire'ye" şeklinde sloganlar atılıyor.
YARIN KRİTİK BULUŞMA
Gösterilerin dün yasaklanması üzerine olaylar kısmen yatıştı ancak başkan adaylarından Muhammed Baradey yanlılarının da aralarında bulunduğu iki muhalefet grubunun düzenlediği eylemlere Müslüman Kardeşler grubu da dahil olma kararı aldı. Müslüman Kardeşler yarın Cuma namazından sonra sokağa dökülecek.
Gösterilerde şiddetin doruk noktasına ulaştığı önceki gece Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in halefi olarak görülen oğul Cemal Mübarek'in (46), eşi ve kızını da alarak İngiltere'nin başkenti Londra'ya kaçtığı iddia edildi. İddianın sahibi ise ABD merkezli 'Ahbar el Arab' adlı haber sitesi.
RAKİBİ İSTİHBARATIN BAŞI
2000'li yılların başında siyaset sahnesine girerek hızla basamakları tırmanan oğul Mübarek, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin iki numaralı ismi. Muhalif partiler oğul Mübarek'in basından hükümete her alanda kendine yakın isimleri kritik noktalara yerleştirerek, babasının koltuğu için hazırlandığını öne sürüyor. Mübarek ailesi, bu iddialar karşısında net bir tavır takınmıyor. Ülkede Mübarek karşıtı gösteri kıvılcımını çıkaran ilk kişi eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el-Baredey olmuştu. Gösteriler Baradey yanlılarını da kapsıyor. Ancak Mısır'da Mübarek'in asıl güçlü rakibi Mısır İstihbaratının başındaki isim olan Ömer Süleyman.
ABD: YASAĞI KALDIR
İçişleri Bakanlığı dün, ülkede her türlü gösteri ve yürüyüşü yasakladı. Yasağa rağmen gösteri çağrısı önceki günkü gibi reform yanlısı gençlik grubu '6 Nisan Hareketi'nden geldi. Grup, Facebook'taki sayfasından 'Mısır halkının talepleri karşılanana kadar' gösterilere devam çağrısında bulundu. Sivil itaatsizlik' eyleminin tıpkı Tunus'taki gibi Facebook ve Twitter üzerinden başlatılması nedeniyle Mısır'da dün Twitter'a ve Facebook'a erişim kesildi. Cep telefonu mesajları ile haberleşen göstericiler öğlen saatlerinde mesaj atamadı, Video paylaşım sitesi Bambuser'e ulaşılamadı. Mısır'ın yakın müttefiği ABD, gösteri yasağının kaldırılması çağrısı yaptı. Çağrı hem Beyaz Saray hem de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır hükümetinden, barışçıl gösterileri engellememesini ve Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarına erişimin yasaklanmaması çağrısında bulundu. Clinton, gelişmelerin, 'ekonomik, politik ve toplumsal alanlarda' reformlar yapma fırsatı sunduğunu belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Air Force One'dan Mübarek hükümetinin halkına karşı duyarlı olmasını talep etti.(yenişafak-akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...