Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, siyaseti "partilerden çok kişiler üzerinden şekillendiği bir sistem" olmaktan çıkarmak istediklerini söyledi.
"ERKEN SEÇİM BÖYLE TALEP EDİLEMEZ"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, 2025’de erken seçim çağrısının anımsatılması üzerine Dervişoğlu, "Erken seçim vadeye çek keser gibi talep edilmez" dedi.
Anayasa’ya göre seçimin zamanında yapılması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağına dikkat çeken Dervişoğlu, Meclis’in erken seçim kararı alması halinde yeniden adaylığının yolunun açıldığını söyledi.
Dervişoğlu, Özel'in, "Erdoğan’ı yenerek göndermek istiyoruz" diye başlattığı tartışmanın, "Başka bir sebeple bu anayasanın arkasının dolanılabileceğini gösteren bir işaret" olduğunu vurguladı.
İYİ Parti olarak Erdoğan’ın aday olmamasını savunduklarını anlatan Dervişoğlu, "Türkiye öyle bir ülke ki, bu ülkenin derdine 10 yıl katlanan biri, zaten sağlığını kaybeder. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı’nın da çok sağlıklı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil" dedi ve ekledi:
"Ben siyasetin bir arena olduğunu biliyorum. Ama siyasetçiler gladyatör değildir. Dolayısıyla düello üslubuyla siyaset yapmanın, 'onu yenerek göndereceğim' demenin çok yerinde olduğu kanaatini taşımıyorum.
"Yani erken seçim kararı alıınırsa, Erdoğan bir kere daha aday olabiliyor. Özgür Bey'in söylediklerinden hareketle de öyle anlaşılan odur ki, TBMM’de erken seçimi iktidarın iradesiyle temin edecek çalışmalar da başlatılıyor."
MANSUR YAVAŞ ADAY OLACAK MI?
Dervişoğlu’na, Mansur Yavaş’ın CHP’den aday gösterilmemesi halinde, partisinin aday gösterip göstermeyeceği sorusu da yöneltildi.
Siyasi partilerin içindeki adaylık yarışına bağlı olarak yol haritası belirlemeyeceklerine dikkat çeken Dervişoğlu, "İYİ Parti’nin bu konuyla ilgili hiçbir angajmanı, hiçbir görüşmesi de yoktur" ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkanı, anasanın bir çok maddesinin zaten değiştirildiğini anımsattı. Dervişoğlu şunları söyledi:
"Bu anayasanın içinde sayın Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin isteğini yapmasına mani olacak ne var da ısrarla bu anayasa tartışmaları gündeme geliyor? Biz, tek adamlığa evrileceğini varsayarak, endişelerimizi başlangıçta ifade ettiğimiz bu rejimi tahkim edecek, tek adamı güçlendirecek hiçbir anayasa değişikliği üzerinde müsbet bir tavır koymayız. Bu konudaki kararlılığımız da nettir."
Mansur Yavaş yeniden CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olabilir mi?
Dervişoğlu, yeni anayasa masasına oturmak için koşullarını şöyle açıkladı:
"Ama derlerse ki biz Türkiye’nin geleceği açısından hata yaptık. Tek adam cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini değiştirmek yolunda kararlı bir adım atacağız derlerse, o zaman İYİ Parti olarak parlamenter demokratik sisteme geçişin şartlarını yetkili kurullarımızda konuşur, bir karara bağlarız."
"CHP sizce parlamenter sistemden vaz mı geçti?" sorusu üzerine Dervişoğlu şu görüşleri dile getirdi:
"Bu sistem kimilerinin iştahını da kabartıyor olabilir. Çünkü, bu yetkilerle bu ülkeyi biz de yönetelim ya da bu dönemin tahribatını, parlamenter demokratik sistemin gelenekleriyle kısa sürede ortadan kaldıramayız diye düşünenler de olabilir. Ama Türkiye mutlak surette, parlamenter demokratik sisteme dönmelidir."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak istenen "ahmak davasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine de ise Dervişoğlu, devam eden bir davayla ilgili konuşmayı tercih etmediğini bildirdi.
Yargının bağımsız olması gerektiğine "her fırsatta değindiğini" belirten Dervişoğlu, "Ama bu kabil tartışmalar yüzünden, yargı da ziyadesiyle töhmet altında kalıyor" dedi. Yerel mahkeme kararlarının istinaf ve Yargıtay’da bozulma oranının yüzde 67 gibi yüksek bir oran olduğuna dikkat çeken Dervişoğlu, "Adalet duygusunun daha fazla zedelenmemesi için doğru adımların atılmasından yanayım" diye konuştu.
New York Belediye Başkanı’nın, Türkevi’yle ilgili rüşvetle suçlanıp hakkında dava açılmasıyla ilgili ise Dervişoğlu, "Bu konuyla ilgili model ve metod ihraç ettiğmizi söyleleyebilirim. Bunu oraya kadar taşımaya muvaffak olabildiysek, bu konuda bayağı bir kurumsallaştığımıza delalet eder" değerlendirmesinde bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...