Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) dün Ekonomik Güven Endeksi'nin ağustos ayı verilerini açıkladı. Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır ekonomiye olan güveni değerlendirdi.
NAKİ BAKIR'IN YAZISI ŞÖYLE:
Ekonomide güven erozyonu sürüyor
İktisadi birimlerin mevcut durum değerlendirmesi ve geleceğe yönelik beklentileri temelinde ölçülen “ekonomik güven”inde adeta erozyon yaşanıyor. Genel güven düzeyi, ağustosta son 3 yılın en düşük düzeyine indi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bileşenleri tüketiciler, reel sektör (imalat sanayi), hizmetler sektörü, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinden oluşan Ekonomik Güven Endeksi’nin ağustos ayı sonuçlarını açıkladı. Söz konusu iktisadi birimlerin güven düzeyinin yansıtan endeksin değeri ağustosta önceki aya göre yüzde 1,3 daha düşerek 93,1’e geriledi.
Bunun, Mayıs 2021’den sonraki 3 yıl 3 aylık dönemin en düşük düzeyi olduğu belirlendi. Anılan tarihte 93 düzeyinde bulunan endeks, izleyen dönemde yükselerek Eylül 2021’de 104’e kadar çıktıktan sonra başlayan güven kaybı ile aylar itibarıyla genelde 100’ün altında seyretti. Seçim dönemlerinde yükselen endeks, sonrasında düşüşe geçti ve özellikle son beş ayda ise kesintisiz düşüş seyri izledi.
Ağustosta en hızlı düşüş hizmetlerde
Ağustos ayında; Ekonomik Güven Endeksi’nin bileşenlerinden İnşaat Güven endeksi önceki aya göre yüzde 1,1 artışla 88, Perakende Ticaret Güven Endeksi yüzde 0,8 artışla 107,9, Tüketici Güven Endeksi yüzde 0,7’lik bir artışla 76,4 olurken, en büyük ağırlığa sahip olan Hizmetler Sektörü Güven endeksi yüzde 2 düşerek 111,8’e, Reel Sektör (imalat sanayii) Güven Endeksi de yüzde 0,7 düşüşle 98’e indi.
Ekonomik Güven Endeksinde; Reel Kesim Güven Endeksi yüzde 40, Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 30, Tüketici Güven Endeksi yüzde 20, Perakende Ticaret ile İnşaat Güven Endeksleri ise yüzde 5’er paya sahip. Genel endeksin ortaya koyduğu güven düzeyi, ilgili iktisadi birimlerin bu alt endekslerle ayrı ayrı ölçülen güven düzeylerinin ortalamasını veriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...