Dikkat...Nefes Darlığı Çekiyorsanız İki Kere Dikkat...
Oldukça sık görülen bir belirti olan nefes darlığı üst solunum yolu enfeksiyonları gibi basit nedenlerden de kaynaklanabiliyor, ancak genellikle 3 organ sistemindeki ciddi sorunlara bağlı gelişiyor: solunum, kalp damar ve kan sistemi. Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger bu nedenle eskisi kadar rahat nefes alamamaktan yakındığınızda zaman kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerektiği uyarısında bulunuyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger nefes darlığının en sık akciğerlerde oluşan problem nedeniyle ortaya çıktığını belirterek şu bilgileri verdi: "Göğüs hastalıkları dediğimiz zaman akciğer ve solunum yolları diye düşünebiliriz. Fakat bir yanlış anlaşılma oluyor, sıklıkla kadınlarda meme hastalıkları, göğüs hastalıklarının içine dahil edilebiliyor, yanlış yönelme oluyor."
KOAH dünyada tüm ölüm nedenleri arasında 4'üncü Türkiye'de ise 3'üncü sırada yer aldığının altını çizen Uzman Doç. Dr. Füsun Ülger, "Bunun nedeni nefes darlığına solunum, yollarına yol açan hastalıkları hatırlamak lazım. 3 önemli sistem vardır; birincisi solunum sistemi, ikincisi kan ve dolaşım sistemi, üçüncü durumda kansızlık durumu" dedi.
Sıcaklarla birlikte neden? Solunum sıkıntısı yaşandığını anlatan Uzman Doç. Dr. Füsun Ülger, "Kişinin harcamak zorunda kaldığı efor artar. Bu da hem solunum sistemi hem kalp damar sistemini etkiler. Sıvı kaybı artar, doğanın da hareket halinde olduğu bir dönem olduğu için polenler ve doğadaki yeşillikler alerjik bir takım şeyleri tetikleyebilir. Çok yoğun sıcaklarda kronik solunum sıkıntısı olanların açık havaya çıkmamalarını öneriyoruz" diye konuştu.
Göğüs hastalıklarında ilaç sisteminin aksamaması gerektiğini belirten, Uzman Doç. Dr. Füsun Ülger, "Oruç süresinin uzunluğu ilaç süresinde aksamaya yol açacağı için hastalarımız bu sebeple oruç tutmasın, ilaç süreniz aksamasın. Kronik solunum yolu hastalıklarında kişilerin 12 saatte bir ilaç olması gerekiyor. Oruçla birlikte ilaç süresi aksayacağı için geçirilecek atakların sıklığı ve sayısı da artabilir. Uzun süreli açlıkla birlikte bağışıklık sistemi de etkileneceği için enfeksiyonlarında artma riski vardır. İlaç düzeni olmadığı için enfeksiyonu arttırır" ifadelerini kullandı.
ilkom
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...