Mısır'ın başkenti Kahire'de yarın gerçekleşecek olan OPEC bakanlar toplantısı öncesi kartelin genel sekreteri Abdullah el Bedri, piyasada aşırı miktarda petrol olduğunu söyledi. Bedri, bu miktarın OPEC tarafından endişe kaynağı olarak adlandırıldığını da belirtti.
En büyük tüketicileri bünyesinde barındıran Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) stoklarında 55 günlük petrol bulunduğu ve bu miktarın, OPEC'in hedeflerinden üç gün daha fazla olduğu belirtiliyor.
Gayri resmi olarak gerçekleşen Kahire toplantısında günlük petrol üretiminde kısıntıya gidilip gidilmeyeceği görüşülecek ancak bu konuda herhangi bir karar alınmayacak.
Stokların fazla olması genellikle petrol fiyatlarındaki düşmelerin en önemli etkilerinden biri olarak adlandırılıyor. Ancak son aylarda tüm dünyada etkili olan küresel krizin petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün en önemli sebebi olduğu belirtiliyor.
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de 1980 yılından sonraki en büyük düşüş yaşanırken, diğer gelişmiş ülkelerde de petrol tüketimindeki düşüşlerin yüzde 15'lere vardığı belirtiliyor.
OPEC'in düşen petrol fiyatlarını kontrol etmede kısıtlı bir etkiye sahip olduğunu belirten Katar Enerji Bakanı Abdullah bin Hammad el Atiye, piyasanın küresel krizin etkisinde kaldığını vurguluyor.
17 Aralık'ta Cezayir'in Oran kentinde yapılacak olan OPEC toplantısında üye ülkelerin yeni bir kesintiye gidip gitmeyecekleri karara bağlanacak.
Petrol karteli olarak adlandırılan OPEC halen dünya petrol üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na göre ekim ayında gerçekleşen günlük 87 milyon varillik üretimin ancak 29 milyonunu OPEC gerçekleştirdi. Ancak OPEC düşen fiyatlarla birlikte günlük üretimini 27.3 milyon varile düşürdü.
Çoğu Arap 12 üyeden oluşan OPEC'in dışında en büyük petrol üreticisi olarak Rusya bulunuyor. Diğer büyük üreticiler arasında ise ABD, Endonezya, Norveç, Kazakistan, Çin, Azerbaycan gibi ülkeler bulunuyor. Ancak bu üreticilerin çoğu, ihtiyacına yetmediği için dışarıdan petrol de ithal ediyor.