Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sultanahmet saldırısında yaralanların durumları nasıl?
6 yaralımız hastanelerimizde tedavi görüyor. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki hastamızın hayati riski devam ediyor. Hayati riski devam eden bayan hastamızın yaşı 62 veya 65, eşini kaybetti yakınları bugün itibariyle gelen varsa bilmiyorum ama dün itibariyle yoktu.
Domuz gribinde en güncel vaka sayıları ne? Geçen yıla göre benzer rakamlar mı görüyoruz? Salgına işaret eden, endişelenilmesi gereken bir durum var mı?
Kesinlikle bir salgın söz konusu değil. Grip vakalarındaki artış mevsimsel. Günde 5-6 defa el hijyeni sabunlu suyla el yıkayabilmek. Bol sulu gıda almak zor değil istirahati önemsemek zor değil hijyene önem vermek zor değil. Paniğe gerek yok. Yapılması gereken hijyen, sağlıklı beslenme ve istirahate dikkat etme.
En çok endişe edilen unsur kapalı yerlerde çalışıyor olmamız temiz havayı az soluyor olmamız. Bir kişide bir grip olduğu zaman hemen bulaşacak endişesi başlıyor.
Hemen bulaşsın zaten çünkü bünyem direnç kazanmalı. Önemli olan bünyenin direnci. Direncin yüksek tutulması lazım.
Herkes aşı olmalı mı?
Hayır. Mesela ben aşı olmadım niye olayım. Sabahları yürüyorum. Sporumu yapabiliyorsam sağlıklı kahvaltı edebiliyorsam. Önemli olan direncimdir. Direnci yüksek tutmak lazım aşırı yorgunluğu telafi etmeli istirahat yaparak tedbir aldığımızda sorun olmuyor. Aşı ile sağlayacağımı bünye olarak kendim sağlamalıyım ki yarın aşıya karşı aşı yüzde 100 koruyucu değil buna karşı da direnç kazanıyor.
Antiviral ilaç temininde sıkıntılar yaşandığı yönünde iddialar var. Doğru mu?
İlaç temininde sorun yok ama reçete sayısı arttı. Kendimizi asla ilaca yaslamamalıyız. İlacın katkısı yok. İlacı çok sunuyor olmak iyi tedavi ediyoruz demek değil. Önemli olan sağlıklı beslenme, bol sulu gıda, hijyene çok dikkat etme. H1N1 veya H3N2 virüslerinden influenza A, B'den salt ölümlerin sayısı şu anda 14-15. Yaklaşık 20 günün rakamı bu.
Domuz gribi vakasının görüldüğü bir hastanede karantina gibi önlemler alınmalı mı?
Hayır. Dünyada da yok bizde de yok. Gerek yok. Virüsten korkarak değil tam aksine o virüs var mı gelecek mi ülkemize önemli olan bu durumda bünyemizin buna karşı direncidir. İzole bir dünya yok. İzole bir ortamın ne çocuğumuza ne işe giden insanımıza faydası yok.
Peki virüsler güçleniyor mu?
Tabii. Ona karşı kullandığın aşı şekil değiştiyor. Aşı yüzde 70 koruyucu gelecek yıl o aşının koruyuculuğu azalıyor. Sağlıklı bünye bu işin merkezi.
Hastanelerde kanser ilacı temininde genel bir sıkıntı var mı?
Hayır, öyle bir şey yok. Tam aksine burada hasta mağduriyetlerini minimize eden bir şey var. Kanser tedavisi görecek hastamıza reçeteyi veriyorduk. Bu ilaçları al hastanede 3 gün tedavini uygulayacağız diyorduk.Şimdi hastanede tedavisi doktor gözetiminde ve müşahidesinde yapılan tedavilerde yatan hastalara biz ilacı nasıl veriyorsak bu tedavisi sağlık kuıruluşunda yapılacak ilaçları hastamız o gün o saatte gelsin verelim diyoruz. Reçeteyle eczane eczane gezmesin istemiyoruz.
Yabancı hekim uygulaması devam edecek mi?
Türkiye olarak özgüvenli olan bir toplum olmalıyız. Yabancı hekimden korkan bir anlayışı çok da doğru bulmuyorum. Bizim yurtdışında 5 binin üzerinde hekimimiz Almanya'da, Japonya'da, Fransa'da çalışıyor. Peki, Almanya niye korkmuyor? Niye bir yabancı hekimden rahatsız olalım ki? Tecrübelerin paylaşıldığı bir yapı faydalıdır.
Terör olaylarında bölgede hayatını kaybeden bir sağlık çalışanı, görevini bırakıp giden sağlık çalışan var mı?
Şu anda 4 sağlık çalışanımızı kaybettik. Hizmet verirken ya da hizmetinden eve giderken gelirken 4 sağlık çalışanımız şehit oldu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...