Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ‘Devleti laik olsa da nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyi Avrupalı olarak görmem’ diyerek, Türkiye’yi AB’de dini yüzünden istemediğini açıkça ilan etti
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin dinine olan itirazını Polonya’da açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bir Polonya gazetesine verdiği demeçte, laik olsa da Türkiye’nin nüfusunun Müslüman çoğunluklu olması yüzünden Avrupalı sayılamayacağı iddiasında bulundu.
Dün Polonya’ya bir günlük bir ziyarette bulunan Sarkozy, Reuters’ın haberine göre Dziennik gazetesinde yayımlanan demecinde, “laik bir devlet olarak kurulmuş olsa da nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyi Avrupalı olarak görmediğini” söyledi. Sarkozy, “Benim için Avrupa’nın birliğe, iradeye ve toplumsal desteğe sahip olmayan bir varlık haline gelmemesi çok önemli” diye konuştu.
İlk açık itiraf
Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine itirazının bir İslam ülkesi olmasından kaynaklandığını ilk kez açık ve seçik biçimde dile getirmiş oldu. Sarkozy daha önceki açıklamalarında Türkiye’ye itiraz gerekçesi olarak ülkenin “kültürel farklılığını” ve “Avrupa’nın coğrafi sınırlarının dışında olmasını” gösteriyordu. Sarkozy, bir İslam ülkesi olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkarak, AB’nin bir “Hıristiyan kulübü” olduğunu zımnen ilan etmiş oldu ve Birlik’in kimliğini ilk kez açık bir şekilde din üzerinden tanımladı.
Ukrayna’ya kapı açtı
Polonya’ya iki günlük resmi ziyaretine dün başlayan Sarkozy, Ukrayna’ya AB’ye tam üyelikle sonuçlanacak “AB ile ortaklık” süreci önereceğini açıkladı. Böylelikle şimdiye kadar AB’nin genişleme süreçlerine geleneksel olarak soğuk bakan Fransa ilk kez Ukrayna’nın üyeliği olasılığını tartışmaya açmış oldu. Fransa 1 Temmuz’da AB’nin dönem başkanlığını Slovenya’dan devralacak.
Sarkozy, dün Polonya’nın başkenti Varşova’da Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Avrupa Konseyi’nin başkanı sıfatıyla Ukrayna için ortaklık (anlaşması) önermek istiyorum. (Ortaklık) sonunda Ukrayna AB’ye katılabilecek” dedi.
Sarkozy, coğrafi olarak Rusya ile Polonya arasına sıkışmış bir ülke olan Ukrayna’nın ne kadar süre içinde AB standartlarına ulaşabileceğini düşündüğü konusunda bilgi vermedi. 2004’te AB üyesi olan Polonya, Ukrayna’nın NATO ve AB’ye girmesini şiddetle destekliyor.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...