Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Prof. Dr. Aydan Asyalı Biri, son yıllarda sezaryen doğum oranlarında yaşanan artışın sezaryen doğumlarda daha az ağrı çekildiği ya da bebek için daha sağlıklı olduğu gibi yanlış algılardan kaynaklandığını ifade etti.
Prof. Dr. Biri, yaptığı açıklamada, doğum yapacak anne adaylarının çevresel faktörlerden etkilenerek doğumun şeklini belirlememeleri gerektiğine vurgu yaptı. Normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından her açıdan daha faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Biri, gebelik sürecinde yapılacak doğru bilgilendirmenin anneyi bu sürece en iyi şekilde hazırlayacağını ifade etti.
Sezaryen doğumlarda daha az ağrı çekildiği gibi yanlış bir algının da olduğuna dikkati çeken Biri, "Çevresel faktörler burada yine devreye giriyor. Olumsuz doğum hikayelerinden etkilenilmemesi gerekiyor. Anneler kendi tecrübelerini kadına dayatma haline dönüştürebiliyorlar. Kendi yaşadığı deneyimleri ağrı ya da süreci doğum yapmak üzere olan kişiye aktarabiliyorlar. Çevrenin gebelik sürecindeki oluşturduğu algı, gebelik tercihini etkileyebiliyor. İyi öyküler yerine, insanlar olumsuz öykülerden etkileniyor." diye konuştu.
Sezaryen normal doğuma bir alternatif değil
Prof.Dr. Gödekmerdan, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda Genel Sekreterliğe bağlı sağlık tesislerinde görevli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler ile bir araya gelerek normal doğumun teşviki ve sezaryen oranlarının düşürülmesi hakkında görüş alış verişinde bulundu. Toplantıya, İl Sağlık Müdür Yardımcısı uzman Dr. Serpil Poyrazoğlu, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Özyurt, Genel Sekreterlik yöneticileri, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. İbrahim Özcan ile kadın haktalıkları ve doğum uzmanı hekimler katıldı. Sezaryen ile doğumun cerrahi bir girişim olduğunu, normal doğumun alternatifi olmadığını ifade eden Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Ahmet Gödekmerdan, şöyle dedi: "Sezaryen planlanırken, gebeye ve gebeliğe özgü yararları ve riskleri göz önüne alınmalıdır ve tıbbi gerekçelerle yapılması esastır, bunun dışındaki farklı nedenlerle yapılan sezaryen operasyonlarının haklı bir gerekçesi yoktur. Yüksek sezaryen oranlarının düşürülmesi için halkın bilinçlendirilmesi, hekimlerde bu konudaki farkındalığın artırılması ve ebeliğin yeniden hak ettiği rolüne kavuşturulması gereklidir. Bundan sonra da düzenli olarak bu bilgilendirme ve değerlendirme toplantılarımız devam edecektir."Normal doğumda endorfin hormonu salgılanıyorNormal doğumun anne ve bebeğe faydalarından söz eden Op.Dr. Gökhan Açmaz da, normal doğum sırasında bebekte salgılanan endorfin hormonunun bebeği dış ortama hazırladığını, normal doğumda solunum sıkıntısı gelişme riskinin daha az olduğunu, anne ile bebek arasında cilt temasının daha hızlı ve kolay gerçekleştiğini, bu temasın bebeğin anneye bağlanması ve gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Op.Dr. Açmaz, şöyle dedi: "Normal doğum yapan anneler hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler, doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikâyeti sezaryene göre çok azdır, anne büyük bir güven ve başarma duygusu hisseder, doğum sonrası enfeksiyon riski daha azdır ve sezaryene göre doğum sırasında anne ölüm oranı daha azdır."Dr. Açmaz, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2015 verilerine göre, sezaryen oranlarının ABD'de yüzde 30.2, İtalyada yüzde 37.4, Meksikada yüzde 36.1, Brezilyada yüzde 41.3 ve Türkiye'de ise yüzde 52 olduğunu söyledi.
Sezaryen kontrol altına alınacak
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de gerçekleşen doğumların yüzde 51'den fazlası sezaryen yöntemi ile gerçekleşiyor. Devlet hastanelerinde bu oran yüzde 35,5. üniversite hastanelerinde yüzde 63,8. özel hastanelerde ise bu oran yüzde 70.
Bakanlık sezaryen oranlarını kontrol altına almak ve bu oranını düşürmek için 4 yıllık bir eylem planı hazırladı. Özellikle özel hastaneleri kapsayacak olan eylem planı 2018 yılına kadar kademeli olarak ilerleyecek. Bu çerçevede hastanelerde sezaryen oranlarını düşürmek için bilimsel sezaryen sınırlarının üzerinde bir sınır belirlenecek. Bu sınırın üzerine çıkan hastanelerdeki sezaryen ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılmayacak. Ayrıca, hastanenin sınırlarının yüksek seyretmesi halinde de sözleşmesi feshedilecek.
Anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen anne bebek ve aile dostu modelin de de tek kişilik doğum üniteleri geliştirildi. Normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmayı hedefleyen bu uygulamayla, anne adayı bir refakatçi ile kendilerini rahat ev ortamında hissedebilme ve hareket özgürlüğü sağlanıyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...