SPK'nın kurucusu Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. SPK meclisin en önemli organları arasında yer almaktadır. SPK organının yıllık bütçesi 300 milyon TL'yi aşmaktadır. Merkezi İstanbul'da yer alan bir devlet organıdır.
SPK NEDİR?
SPK devlet organlarından bir tanesidir. Devlet organlarından olan denetleyici ve düzenleyici bir organdır. SPK aynı zamanda bir mali özerkliği de bulunan kurumdur. 1981 yılında çıkan kanun ile kurulmuştur. SPK kurumunun amacı çıkan kanun ile birlikte 1. maddede belirtilmiştir. Bu kurumun 1981 yılında ki ilk bakanı ise İsmail Türk'tür. Kuruma en son başkan 2018 yılında atanmıştır. 5 yıl içerisinde SPK kurumunda yeni başkan seçilmektedir.
Bu kurumun ana merkezi Ankara'da yer almaktadır. Aynı zamanda İstanbul'da da bir merkez binası yer almakta olup iki lokasyonda yönetilmektedir. Kurumun 7 tane üst düzey personeli vardır. 521 tane ise diğer personelleri vardır. SPK'nın bir diğer özelliği ise Türkiye'de kurulmuş olan bağımsız ilk kurullardan bir tanesidir. Aynı zamanda üst kurul olarak da bilinmektedir. Mali ve idari özerkliğe sahip olan her türlü denetlemeyi SPK yapar. SPK'nın pek çok görevi bulunmaktadır. Başbakanlığa bağlı bir kuruluş olarak bilinmektedir. Günümüzde ise başbakanlık kurulu tasfiye edildikten sonra SPK kurumu Cumhurbaşkanlığı'na bağlıdır.
Türkiye'de ki ilk denetleyici ve düzenleyici kuruluşlar arasında yer alan SPK bundan dolayı önemli bir konumda yer almaktadır. 1981 senesinde kurulan SPK kurumu 2499 sayılı kanun ile birlikte kurulmuş bir kuruluştur. Bağımsız bir şekilde düzenlemeler yapan SPK ülkenin en önemli kurumları arasında er almaktadır. En önemli görevi ise tasarruf sahiplerinin her türlü haklarını korumasıdır.
SPK'NIN GÖRRVLERİ NELERDİR?
- Türkiye piyasasında yer alan tüm piyasaların adil ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak.
- Sermaye piyasasının güven ve kararlılık içerisinde çalışmasını sağlamak ve bu ortamı oluşturmak
- Sermaye piyasasına yatırım yapmış kişilerin yani tasarruf sahiplerinin her türlü hakkını korumak
- Sermaye piyasasında yer alan kuralların titizlikle uygulanmasını sağlamak ve işleyişini ivedilikle yerine getirmek.
- Fon kullanmış olan sermaye piyasasında yer alan şirketlerin belirli kurallara uygun bir şekilde kullanımını sağlamak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...