Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, göreve gelmesinin ardından geçen bir yılı aşkın sürede yaptığı çalışmalar ve yeni sezonda kurumun projelerine yönelik açıklamalarda bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Meclis'teki bütçe görüşmelerinde DOB'un hemen hemen hiç eleştiri almaması ve kurumdan övgüyle bahsedilmesinden gurur duyduklarını dile getiren Sağtürk, çalışmalarının ülkede teveccüh bulduğunu, seyircilerin eserlere kapalı gişe ilgi gösterdiğini belirtti.
Yeni sahnelerin yapılmasının sanatseverler tarafından talep edildiğini, konunun bütçe görüşmelerinde de ele alındığını aktaran Sağtürk, bu taleplerin kendilerine sorumluluk yüklediğini, titiz ve özverili bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Tan Sağtürk, kendisinden önceki genel müdürlerin çalışmalarını yeni işlerle güçlendirerek, uluslararası standartlardaki opera ve bale evleri düzeyinde çalıştıklarını anlattı.
Ankara Devlet Opera Balesi tarafından dünya prömiyeri yapılacak Çelebi Operası'na ilişkin de bilgi veren Sağtürk, şunları kaydetti:
"Arşivimizde Cemal Reşit Rey'in kendi el yazısıyla yazdığı notalar, Fransızca yazıları ve bütün anlatımları bulunuyor. Sahnede vücut bulması elbette ki çok kıymetli. Ankara Devlet Opera Balemizin sahneleyeceği Cemal Reşit Rey'in Çelebi Operası'nı nisan ayına yetiştirmeye çalışacağız. Dramaturji çalışmasının çok iyi yapılması, hassas davranılması lazım. Çünkü ortaya sadece bir eser koymak değil, aynı zamanda tarihi bir yapıyı, bir köprü olarak genç nesillere iletmek var. Çok hassas bir şekilde, kalabalık bir ekiple bunu organize etmeye çalışıyoruz. Sanatçılarımız, teknik arkadaşlarım konservatuvardan bizlerin okuduğu okullardan gelme. Kendi aramızda neredeyse telepati ile anlaşabilecek bir ortamımız var."
YERLİ VE MİLLİ ESERLERİN YOĞUNLUĞU
Tan Sağtürk, İstanbul Devlet Opera ve Balesinin sahneleneceği Ahmet Adnan Saygun'un "Gılgamış Destanı"nın prömiyerini de İstanbul Opera ve Bale Festivali'ne denk getirmek istediklerini belirtti. Sağtürk, "Net bir tarih vermekten kaçınıyorum. Çok iyi çalışılması gereken bir sanat unsuru. Doğru zamanda, doğru biçimlendiği zaman seyirciyle buluşmuş olması çok kıymetli." dedi.
Atatürk Kültür Merkezi'nin müthiş bir teknik kabiliyete sahip olduğunu vurgulayan Sağtürk, salonda geçen yıl sahnelenen, 24 partisyondan oluşan, rejisini Ahmet Volkan Ersoy'un yaptığı Carmina Burana'nın, seyircinin büyük ilgisini gördüğünü söyledi.
Carmina Burana ile AKM'de ilk kez teknik donanımı test ettiklerini anlatan Sağtürk, "Bu eser ile AKM'nin kabiliyetini öğrenir hale geldik. Kaç saniyede bir yerden bir yere geçilir, hangi konularda rotasyona uğrayabilir. Bu eser bizim için iyi bir test aracı oldu." değerlendirmesini yaptı.
Çok önemli mitolojik öykülerinden biri olan, İstanbul Devlet Opera ve Balesince sahneye konulacak "Gılgamış Destanı" ile ilgili de titiz bir çalışma yürüttüklerini, İzmir Devlet Opera ve Balesi ile de Ferit Tüzün'ün "Midas'ın Kulakları" eserine çalıştıklarını aktaran Tan Sağtürk, "Yerli milli eserleri ön planda tutacağız." diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |