E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Tarih gün yüzüne çıktı! Bakan Kurum: Bölge nefes aldı 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hanlar Bölgesi’ni çevresindeki metruk ve yüksek katlı yapılardan temizleyerek gün yüzüne çıkardı.

6.04.2025 - 13:44
Tarih gün yüzüne çıktı! Bakan Kurum: Bölge nefes aldı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa Tarihi Hanlar Bölgesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla başlatılan Çarşıbaşı Meydanı Projesi ile yeniden hayat buldu.

Bölgenin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, “Bursa’mızın kalbi Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi nefes aldı. Meydan düzenlemesi ve yapıların temizlenmesiyle şehrimizin tarihi çehresi yeniden ortaya çıktı, kent hafızası tazelendi” ifadelerini kullandı.

19 BİN METREKARE AÇIK ALAN DÜZENLEMESİ YAPILIYOR

İlk olarak, Ulu Cami ve etrafındaki Hanlar Bölgesi’nde tarihi silüeti bozan yapıların kaldırılması amacıyla acele kamulaştırma kararı alındı, 6-7 katlı 63 yapı yıkıldı. Pirinçhan, İpekhan ve Bakırcılar Çarşısı’nı da içine alan 19 bin metrekarelik bölgede yeşil alan düzenlemesi yapıldı. Sağrıcı Sungur Mescidi ile birlikte yanındaki Şeyhülislam Esiri Mehmet Efendi Türbesi’nin bakım onarım çalışmaları tamamlandı. Hanlar Bölgesi’nin hemen altında ise yer altı otoparkı çalışmaları devam ediyor.

“HANLAR BÖLGESİNİ GELECEĞE TAŞIYORUZ”

Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir, projenin önemine dikkat çekti: 25 senelik bir hayal olarak değerlendirilen projeydi. 8 Kasım 2019 tarihinde Sayın Bakanımız Murat Kurum’un ilimize yaptığı ziyaret ile yeniden gündeme geldi. Talimatları doğrultusunda projeyi hayata geçirdik. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa Tarihi Hanlar Bölgesi’ni tarihi dokusunu ortaya çıkararak geleceğe taşıyoruz.

“BURSA’NIN TARİHİ ÖN PLANA ÇIKTI”

Hanlar Bölgesi’nde uzun yıllardır esnaflık yapan Muhsin Özyıldırım, bölgenin önemine değinerek, “İçinde bulunduğumuz çarşı, Osmanlı’nın yerleşik ilk çarşısı. Sadece Osmanlı coğrafyasında değil, dünya coğrafyasında da çok önemli bir ticaret alanı” diye konuştu. Esnaflardan Gülay Topkıran ise, “Bu projeyle Bursa’nın tarihi yüzü ön plana çıktı, çok da güzel oldu” dedi. Ali Nihat Irkörücüsü ise yaklaşık 3 nesildir bu çarşıda ticaretle uğraştıklarını belirterek, “Tadilat öncesi ve bugünkü arasında olağanüstü bir fark var. Bence son zamanlarda Bursa’da yapılmış en iyi hizmetlerden bir tanesi, hatta birincisi” diye konuştu. Murat Yurtsever de “20’nin üzerinde han, tekrar güzelleştirilmiş; şehrin hem ticari hem de tarihi hayatına kazandırılmıştır” dedi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Destekleme başvuruları yarın başlıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan ikinci dönem büyük ve küçükbaş ...
Ekmek fiyatlarına zam kapıda
BOTAŞ'ın, fırınlara sattığı doğalgazın birim fiyatını 8,54 TL'den 10,39 ...
BYD'nin otomobil dolu gemisi Türkiye'ye geldi
Çinli otomotiv devi BYD'nin araç yüklü gemisi "BYD CHANGZHOU" 7 bin araçla ...
 
Bakanlıktan stok vergisi haberlerine yanıt
Hazine ve Maliye Bakanlığı, stok vergisi getirileceği yönündeki haberlerin ...
Dünyanın en zengin 10 kadını! Forbes açıkladı
Forbes'in 2024'teki milyarderler listesinde 369 olan kadın sayısı bu yıl ...
THY ve AJet'ten ilk 24 saatte kesintisiz bilet iadesi
Türk Hava Yolları (THY) ile AJet'in internet siteleri ve mobil uygulamaları ...
 
Para çekme limitleriyle ilgili açıklama
Türkiye Bankalar Birliği, 20 bin lira altındaki çekim işlemlerinin yalnızca ...
Gayrimenkul satışlarında rekor kırıldı!
Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı ocak-mart döneminde 694 bin ...
Uçak biletlerinde yeni dönem
Türk Hava Yolları, internet sitesi ve mobil uygulama üzerinden alınan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
Gaziantepspor
Joachim Löw
Chelsea
BBP
tekne
Fernandao
genel sağlık
benzin