Yetkin, İçkale Otel’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de zirai mücadelede 1250 çeşit ilaç kullanıldığını belirterek, bu ilaçların önerilen zaman ve dozda kullanılmadığı takdirde insan sağlığına kalıcı zararlar verebildiğine vurgu yaptı.
Yaşanan ana sorunun "uygulamada" kendini gösterdiğini belirten Yetkin, "son ilaçlama ile hasat arasındaki sürelere uyulmuyor, ilaçlama yapılıyor. Ayrıca ilaçlar karıştırılarak kullanılıyor. Bu durumda, kalıntı süresi uzun ve kısa ilaçlar birbirine karışıyor" dedi.
İbrahim Yetkin, tarım ürünleri ithalatında Rusya ile yaşanan sıkıntıların da tetiklemesi sayesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün "Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenebilirliğinin Sağlanması" yönünde bir çalışma başlattığını belirtti.
Çalışma çerçevesinde hazırlanan eylem planının"üretici kayıt defterine" dayandığını anlatan Yetkin, defterin, çiftçiler tarafından her ürün için ayrı ayrı doldurulacağını ve hasada yakın dönemlerde Tarım Bakanlığı il veya ilçe müdürlükleri tarafından kontrol edilerek, onaylanacağını söyledi.
Eylem planı uyarınca yılbaşından önce yönetmelik yayımlanacağını da belirterek, 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle zirai ilaçların tamamının reçete ile satılacağını bildiren Yetkin, reçetenin, Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü elemanları, tarım danışmanları ve ziraat fakültelerindeki öğretim elemanlarınca yazılabileceğini söyledi.
Toplantıda Türkiye’deki kuraklık sorununa da değinen Yetkin, "kuraklık kararnamesinin" Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını belirterek, söz konusu kararname ile 36 ilin kuraklık kapsamına alınacağını bildirdi.
Kapsamın sadece Güneydoğu Anadolu ile sınırlı olmadığının altını çizen Yetkin,kararname ile öngörülen yardımlar hakkında şu bilgileri verdi:
"Ziraat Bankasına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar, 1 yıl faizsiz olarak ertelenecek. Buğday, arpa, mercimek, fiğ ve korunga için tohum karşılığında dekar başına parasal destek verilecek. Sadece buğday için örnek vereyim; Buğdaya 20 YTL’lik bir destek verilmesi düşünülüyor. Kuraklık kararnamesinin ekonomik maliyeti 900 milyon YTL olarak öngörülüyor. Bu rakam üzerinde henüz tartışılıyor."
İbrahim Yetkin, geçen yıl kuraklık nedeniyle 5 milyar YTL ekonomik kayıp yaşandığını, bu sene rakamın 3-4 milyar YTL olmasını beklediklerini söyledi.
İbrahim Yetkin, hasadın yüzde 62’sinin tamamlandığını ve buna göre buğday üretiminin 17-18 ton olarak öngörüldüğünü belirterek, sürecin doğru yönetilmesi halinde ithalata gerek kalmayacağını sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |