Cep telefonunda uzun süredir konuşulan ancak seçimler dolayısıyla ertelenen ithalata vergi çekişmesi tekrardan gündeme geldi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gelecek ay gümrük vergilerinde özel önlemler alınacağını açıkladı. Zeybekci, “Cep telefonu, tablet bilgisayar gibi ürünlere ait vergilerde düzenleme olacak” diye belirtti .Zeybekci, gelecek bir-iki ay içerisinde çok fazla önemli sektör gruplarının da özel tedbirle karşılaşacağını ifade etti.
Zeybekci, “Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz. Bu ürünlerde yerli üretimi koruma ismine böyle adımlar atılacak” diye açıkladı .Zeybekci, yapılanın bir vergilendirme olmadığının da altını çizerek, “Bu içerideki üretimi teşvik eden, rekabet gücünü artıran bir tatbikat . Cep telefonlarını yerli üretime aldığınız vakit daha cazip hale getiren, onu vatandaşımızın kullanımına daha ucuz sunan bir tatbikat . Üçüncü ülkelerden bahsediyorum, yerli üretimi engelleyen, Türkiye’ye cep telefonu, tablet, gerekse bazı bilgisayar ve iletişim cihazlarında Türkiye’ye ihracat yapmaları kaydıyla verilmekte olan destekler ve teşvikler var.Türkiye’deki üretimin canlanması, alternatif hale gelmesini engelleyici noktada verdikleri destekler var. Yaptıkları destekleri ülkeye giren haksız rekabetin üzerine vergi olarak koyuyoruz ve ürün fiyatlarında Türkiye’de bunun üretilmesini sağlayacak cazibeyi sağlamaya çalışıyoruz” bildirmesini yaptı.‘Dar gelirliyi vurmasın’Görüşünü sorduğumuz Telpa Başkanı Sebahattin Yaman, konuşulanlara göre cepte sabit bir vergi üzerinde çalışıldığını ortaya koyarak , “Firmalar olarak eğer vergi gelecekse yüzdesel olarak gelmesinin iyi olacağını düşünüyoruz. Zira segment ve modelden bağımsız sabit vergi, dar gelirliyi vurur. Üst segmentte bir telefon ve giriş seviyesindeki bir telefondan aynı vergi alınmamalı. Sabit vergi rakamı insanları olumsuz etkiler” diye açıkladı ..Şu anda piyasa fiyatı 300 TL olan bir telefonun 200 TL’sinin ÖTV ve KDV’ye gittiğine tüm dikkatleri üzerinde toplayan Yaman, “Planlanan vergi de gelirse bu sayı daha da artacak. Bu da telefonların fiyatlarının artması manasına geliyor. Planlanan vergi yerli üreticiden alınmayacak. Bizim de üretim için altyapımız hazır. Daha önceden de üretim deneyimimiz var” bilgisini verdi.
Telefon pazarı 12 milyon tane - Bu sene 12 milyon akıllı telefon satılacağı öngörülüyor.- Geçen sene cep ithalatına 6 milyar TL’den çok nakit harcandı.- 72 milyon mobil abonenin, % 46’sı akıllı telefon kullanıyor.- Kullanımda olan 6 milyon cep 4G özelliğine sahip.- Tablette 2.8 milyon adetlik pazar var.
‘Elektronik çöplüğü olmaktan kurtuluruz’Casper Genel Müdürü Yalçın Yıldırım ise, bu uygulamanın yerli üretime zamanla soluk aldıracağını ortaya koyarak , bunları belirtti : “Yerli üretimi koruyacak bina oluşursa, bu istikrarlı ve doğru bir yaklaşım olur. Ayrıca ülkedeki cari açığın kapatılmasına pozitif katkı yapar.Global markaların ülkemizde fahiş karlarla satış yapmasının önüne geçer. Türkiye elektronik manada çöplük olmaktan çıkar. Planlanan cihazlara yüzdesel oranda vergi konulması. Bu da yüksek fiyatlı telefonların satışını zorlaştıracaktır. Türk tüketicisini de daha bilinçli alışverişe yönlendirecektir. Casper olarak şu anda Ar-Ge ve tasarımı burada yapıyoruz, üretim ise yurtdışında. Yerli üretimi korumak ismine atılan adımla hepsini burada gerçekleştireceğiz. Yerliyi koruyacak bina oluşursa, gerçek üretim için de firmalar elini taşın altına koyar.”
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...