İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Türkiye'den ''Kavşaktaki Güç'' diye söz etti ve son Gazze krizinin, Türkiye'nin Avrupa ve ABD'ye bölgesel sorunlar konusunda yardımcı olan yakın ortak olarak değerini bir kez daha vurguladığını bildirdi.
Gazetenin yazarlarından Simon Tisdall tarafından kaleme alınan makalede, çatışmaların kontrolden çıkma tehdidinin yaşandığı bir noktada, Türk diplomatlarının üst düzey Hamas yöneticisi Halid Meşal ile Şam'da görüşmeyi başararak, diğer diplomatların ulaşamadıkları noktalara ulaşabildiklerini ortaya koydukları belirtildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da geniş kapsamlı arabuluculuk faaliyetleri bağlamında aralarında Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye'nin bulunduğu Arap ülkelerinin liderleriyle danışmalarda bulunduğunu da kaydeden Tisdall, ''ayrıca, Tahran'la ilişki konusunda dikkatli bir tutum izleyen ve Hamas'ın destekçilerinden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile de iletişim kanallarını açık tutan da yine Erdoğan'dır'' ifadesini kullandı.
-"TÜRK DİPLOMASİSİNİN ALTIN DÖNEMİ"-
Makalede, Başbakan Erdoğan'ın "ılımlı İslamcı" hükümeti yönetiminde Türk etkisinin Orta Doğu ve ötesine başarılı biçimde yayılmasının '"yeni Osmanlıcılık" olarak adlandırıldığı belirtildi. Türkiye'nin bu yeni rolünün ''Türk diplomasisinin yeni bir altın döneme girdiği'' şeklinde yorumlandığını ifade eden Tisdall, "Bu yorum belki durumu biraz abartıyor" şeklinde görüş belirtti, ancak Türk analistlerin, Türkiye'nin Suriye ile İsrail görüşmelerine arabuluculuk, doğal gaz ve petrolde Rusya'nın kontrolü dışında bir konuma sahiplik ve Afganistan'daki NATO operasyonlarına destek gibi özellikleri bulunduğunu, bu özelliklerin batı tarafından yeterince takdir edilmediği görüşünde olduklarını yazdı.
Analistlerin, bu durumun aksine etkili Avrupalı liderler ve ABD tarafından Türkiye'ye düşmanca değilse bile, şüpheyle yaklaşıldığını belirttiklerine de dikkati çeken Tisdall, Türkiye'nin ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın İran'ın nükleer ve bölgesel talepleri konusunda daha yapıcı bir tutum takınacağından umutlu olduğunu ve ABD'nin Irak'tan çekilme kararını büyük memnuniyetle karşılayacağını ifade etti.
Ancak Ankara'nın aynı zamanda ABD'nin terör örgütü PKK konusundaki tutumunda bir değişiklik beklentisi içinde olduğunu da kaydeden Guardian yazarı, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da muhataplarından açık tutum beklediğine işaret etti.
Tisdall, 4 yıl aradan sonra Brüksel'i ziyaret eden Başbakan Erdoğan'ın da "Ayrıcalık değil, eşit ve adil muamele istiyoruz" dediğine dikkati çekti ve hem Avrupa'nın, hem de Türkiye'nin aralarındaki bariyerleri aşmak için iyi sebepleri bulunduğunu ve Türkiye'nin değerli bölgesel etkisinin de bunların başında geldiğini vurguladı.
-TÜRKİYE'NİN ENERJİ AVANTAJI-
Financial Times gazetesinde yer alan kısa bir başka haberde de Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin bir başka yönüne dikkat çekildi ve "Türkiye'den Boru Hattı Uyarısı" başlığıyla verilen haberde, Erdoğan'ın AB ile üyelik müzakerelerinde enerji başlığının açılmasının engellenmesi halinde, Türkiye'nin Nabucco projesine verdiği desteğin çekilebileceği mesajını verdiği kaydedildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...