Af Örgütü'nden yapılan açıklamada; pasaportu olan Iraklılar sınır kapısından kolaylıkla giriş yapabilirken, pasaportu olmayan yüzlerce kişinin Türkiye’ye kabul edilmediği ve halen sınıra yakın bölgelerde Türkiye’ye geçiş yapmayı bekledikleri ifade edildi. Af Örgütü, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 14. Maddesi ile Türkiye’nin taraf olduğu 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi uyarınca Türkiye’nin uluslararası koruma amacıyla sınırlarına ulaşmış olanları geri çevirmemesi, pasaportlu-pasaportsuz ayrımı yapılmadan “açık kapı politikası” benimseyip Türkiye’ye giriş izni vermesi gerekmektedir." çağrısında bulundu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye’ye girebilen Iraklılar Türkiye’nin değişik şehirlerine dağıldı. Mardin’in Midyat ilçesi ve Habur sınır kapısının bulunduğu Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise yüzlerce Iraklı mülteci bulunuyor. Mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Türkiye yetkililerinden şimdiye kadar bir açıklama yapılmadı. Mültecilerin ikamet ettiği bazı şehirlerin belediyelerinin, kendi imkanlarıyla mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere harekete geçmiş olduğu, aldığımız bilgiler arasında."
Af Örgütü ayrıca, Mahmur mülteci kampında kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için BM ile işbirliği içinde, evrensel insan hakları standartlarına uygun gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra bir gönüllü geri dönüş programının uygulamaya konulmasını istedi.
IŞİD saldırısı sebebiyle binlerce kişi Irak Kürdistanı şehirlerine ve Suriye’nin Rojava bölgesine kaçtı. Fakat bu şansı bulamayan yüz binlercesi, Şengal (Sincar) kentinin kuzeyindeki Şengal dağlarına doğru kaçmak zorunda kaldı. Şu an kuzey Irak'ta bulunan Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Donatella Rovera, durumu şu şekilde özetledi: "Dağlarda sıkışıp kalmış olan siviller sadece IŞİD tarafından öldürülme ya da kaçırılma riski altında değil; aynı zamanda su, yiyecek ve tıbbi bakımdan da yoksunlar. Çaresiz bir şekilde insani yardıma ihtiyaçları var.” Özellikle çocuklar açlık, susuzluk ve dağdaki kötü koşullar nedeni ile büyük zorluklarla karşı karşıya. Bu koşullar nedeni ile hayatını kaybeden çocukların olduğu gelen bilgiler arasında. Örgütün kentteki kontrolü ele geçirmesiyle çoğu erkeklerden oluşan ama aralarında kadın ve çocukların da olduğu yüzlerce kayıp sivilin öldürüldüğü ya da kaçırıldığı öne sürülüyor.
Öte yandan 6 Ağustos 2014’te IŞİD, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki Mahmur kenti ve Musul'un kuzeyinde bulunan ve çoğunluğu Ezidi olan Başika kasabasını da kontrolü altına aldı. IŞİD gece vakti Musul'un doğusuna ve kuzeyine ilerlerken, binlerce insan Irak Kürdistan'ı şehirleri Dohuk ve Erbil'e doğru kaçmak zorunda kaldı. Mahmur kentine beş kilometre uzaklıktaki Mahmur Mülteci Kampı da IŞİD’in hedefi haline geldi. Bu kampta 1990’lı yıllarda Türkiye’den kaçarak Irak’a sığınan yaklaşık 15 bin Türkiyeli Kürt mülteci yaşıyor. IŞİD saldırılarından hemen önce kamp boşaltılarak mülteciler Irak Kürdistanı’ndaki farklı bölgelere tahliye edildi.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...