İş atmosferinin değerlendirildiği listede ilk sırayı alan Danimarka'yı sırasıyla İrlanda, Finlandiya, ABD ve İngiltere takip etti. Türkiye'den önce sıralamaya, gelişen ülkelerden Malezya (38.), Güney Afrika (39.) ve Romanya (40.) girdi. Türkiye'nin ardından sırasıyla Hırvatistan, Meksika, Bulgaristan ve Uruguay geldi.
Kişi başına düşen milli gelirin Türkiye'de 9 bin 400 dolar olduğu belirtilirken, dış ticaret açığının 36.3 milyar doları bulduğu ve işsizliğin yüzde 9.7'ye ulaştığı belirtildi.
Ülkelerin, GSYH artış hızı, enflasyon, işsizlik, ekonomik ve bireysel özgürlük ve vergi sisteminin yanında ferdi özgürlükler, özgür ve adil seçimlere katılma hakkı ve ifade özgürlüğü gibi birçok temel kriter göz önünde bulundurularak değerlendirildiği araştırmada Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan 47'inci, Umman 48'inci, Kuveyt 58'inci, Birleşik Arap Emirlikleri ise 74'üncü sırada yer aldı.
Danimarka'nın ilk sıraya yerleşmesinde ülkedeki düşük enflasyon, düşük işsizlik oranı, müteşebbislere verilen önem ve düşük vergilerin etkili olduğu ve bir önceki yıla göre ülkenin üç basamak yükseldiği ifade edildi. Sıralamada en hızlı ilerleyen ülkeler arasında ayrıca 19 basamak atlayan İrlanda (2.), 24 basamak atlayan Estonya (10.) ve 10 basamak atlayan Suudi Arabistan (47.) gösterildi.
Siyasi istikrarsızlıklar ve ferdi özgürlüğe karşı gösterilen direnç nedeniyle Hindistan, listede 13 basamak düşerek 64'üncü olurken iki basamak düşen Çin ise 79'uncu sırayı aldı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Japonya ise yüzde 40'a varan şirket vergileri dolayısıyla 21 basamak inerek bu yıl sıralamada 24'üncü geldi.
(Cihan)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...