Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın grubu El Fetih, uzun yılların ardından ilk kez Filistin topraklarında kongre düzenleyecek. Ancak kongreye günler kala Hamas'ın kontrolünde yer alan Gazze Şeridi'ndeki delegelerin katılımıyla ilgili pürüz yaşanıyor. İki grup arasında pazarlıklar sürerken, Filistin Yönetimi, Hamas'ı ikna etmesi için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan bizzat devreye girmesi talebinde bulundu. Davutoğlu bu konudaki haberleri doğrulayarak, "Uzlaşı için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz." dedi. Bakan, Türkiye'nin sadece bu konuda değil, her türlü konuda Filistin için elinden gelen çabayı gösterdiğini kaydetti. Ocakta seçimlerin yapılacağını hatırlatan Bakan, Filistin'de istikrar için gruplar arasında uzlaşının önemine dikkat çekti.
Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın kurduğu El Fetih'in 20 yıl aradan sonra toplanacak 6. kongresi için kayıtlı olan 1.550 dolayında delegenin yaklaşık 400'ü Gazze Şeridi'ndeki El Fetihlilerden oluşuyor. Buradaki Merkez Komite ve Devrim Komisyonu üyelerinin yaklaşık yarısı daha önce Batı Şeria'ya geçmesine rağmen, kalan 200'ü için Hamas'ın iznini bekleniyor. Gazze'yi kontrol eden Hamas, El Fetih mensuplarının Batı Şeria'ya geçebilmelerini, Filistin Yönetimi tarafından gözaltına alınan Hamas mensuplarının serbest bırakılması şartına bağlıyor.
Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi de gözaltında tutulan Hamaslılardan serbest bırakılacaklarla ilgili 200 kişilik bir liste hazırladı. Ancak her iki taraf da önce diğer tarafın sözünü tutmasını bekliyor.
KRİTİK DÖNEMDE LÜBNAN ZİYARETİ
Bakan Davutoğlu, 7 Haziran'daki seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmalarının neticelendirilemediği Lübnan'a önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. Bugün Beyrut'a gidecek olan Davutoğlu, iki günlük ziyareti sırasında Lübnan siyaset sahnesinin önde gelen isimleriyle bir araya gelecek. Dışişleri'nin açıklamasına göre Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Fuad Sinyora'nın yanı sıra yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Gelecek Hareketi lideri Saad Hariri ve Dışişleri Bakanı Fevzi Salluh ile görüşecek. Ziyaretin, seçimleri kazanan Batı yanlısı 14 Mart Koalisyonu lideri Hariri ile Hizbullah arasında kabine görüşmelerinin sürdüğü bir döneme denk gelmesi dikkat çekici bulunuyor. Son yıllarda Ortadoğu'daki sorunların çözümü için diplomatik girişimleriyle dikkat çeken Türkiye, karmaşık siyasi ve etnik yapısı nedeniyle krizlerden kurtulamayan Lübnan'da taraflar arasında arabuluculuk yapıyor. Ankara, geçtiğimiz yıl ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren cumhurbaşkanlığı krizinin çözümünde aktif rol almış, Mişel Süleyman'ın seçilmesine destek vermişti.
Türkiye, Lübnan'a askerî ve sivil katkılarda da bulunuyor. Lübnan'da, BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesinde Türk askeri görev yapıyor. Davutoğlu, Lübnan temasları sırasında, buradaki Türk birliğini ziyaret edecek ve Türkiye'nin Lübnan'ın yeniden imarına katkıları çerçevesinde gerçekleştirilen projelerin bazılarını yerinde inceleyecek.