Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) sayesinde, Türkiye'de kök hücre temini konusunda sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
Akar, TÜRKKÖK'ün çalışmalarının Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğiyle 2013'te başladığını, şu anda Türkiye'nin 12 noktasında kök hücre donörlerinin bağışlarının kabul edildiğini belirtti.
Yılın ilk 7 ayında 40 bin kök hücre bağışı yapıldığını ifade eden Akar, "Özellikle çaresi zor bulunan kanser, lösemi gibi hastalıklarda kök hücre nakli gerekiyor. Kemik iliği nakli olarak bilinen nakil gerekiyor" diye konuştu.
Akar, kök hücre bankası oluşturulması konusunda çalışmalar yaptıklarını ve verilerin eşleşmesi durumunda bağışçılarla ihtiyaç sahiplerinin bir araya geldiğini vurguladı.
Kök hücre bağışçılarının yüzde 65'ini Türk Kızılayı aracılığıyla kan bağışında bulunan 18-25 yaştaki gençlerin oluşturduğunu dile getiren Akar, "Bu da çok önemlidir. Kök hücre bağışçılarının genç olmaları icab ediyor. Kök hücre ihtiyacının ne zaman lazım olacağı belli değil" şeklinde konuştu.
- "Bağımlılık ortadan kalkacak"
Akar, kök hücre bağışçılarının her geçen gün arttığını, özellikle Türk Kızılayı'na kan bağışlayan vatandaşların kök hücre bağışında bulunduğunu söyledi.
Bağışçı sayısının 3 yılda 250 bine ulaşmasını beklediklerini aktaran Akar, "Bağışçılar sayesinde Türkiye'nin bu konudaki yurt dışına bağımlılığı ortadan kalkacak" dedi.
Türkiye'nin artık kendi bankasından kök hücre bulabilecek duruma geldiğine dikkati çeken Akar, şunları kaydetti:
"3 yıl içinde 250 bin bağışa ulaşmak istiyoruz. İnşallah 250 bine ulaştığımız günden itibaren Türkiye'de kök hücre arayıp da bulamayan hiç kimse kalmayacak. Projeyle yurt dışına bağımlılığımız tamamen kesiliyor. Kendi imkanlarımızla, kendi kök hücremizi, kendi kök hücre bankamızdan sağlamış olacağız. 800 kadar hastamız kök hücre nakli beklemektedir. Bunların 300'ü çok acil olarak kök hücre nakli yapılması gereken kanserli hastalarımızdır. Şu anda hem Türk Kızılayı'nın toplamış olduğu donörlerden sorgulanıyor hem üniversitelerimizden hem de yurt dışındaki klasik usullerle Amerika ve Almanya'daki bankalardan eşleştirme yapılmaya çalışılıyor."
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...