Oldukça nadir görülen bir uyku bozukluğu türü olan Kleine-Levin senromuna (KLS) sahip olan İngiliz Beth Goodier, her gün sadece 2 saat uyanık kalabiliyor.
'Sleeping Beauty' (Uyuyan Güzel) sendromu olarak da bilinen hastalığa sahip olan 20 yaşındaki genç kadın, 4 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor.
Her gün ortalama 22 saat uyuyan ve uyanık olduğu zaman kendi kendisine yetemeyen Goodier, sürekli yardım alarak hayatına devam edebiliyor.
16 yaşından beri bu şekilde hayatına devam etmeye çalışan Goodier’ın neden bu sendroma yakalandığı ve nasıl tedavi edileceği ise, hala bilinmiyor.
KLS Sendromu nedir
KLS daha çok erkeklerde görülen ataklar ile seyreden,ataklar esnasında uyku,duygudurum,cinsel ve iştah anormallikleri bulunan,ataklar arasında ise mental ve fiziksel bir patolojinin olmadığı,ağır uyku atağı sırasında hastanın uyandığında apatik görünümde,irritebl ve bazen konfüze (bilinci açık olmayan) klinik bir durumdur.
Oldukça seyrek gözlenmektedir.Genellikle 10-30 yaşları arasında başlangıç göstermekte,ancak ileri yaşlarda da başlayabildiği bilinmektedir.
Atakların büyük çoğunluğu virütik bir enfeksiyonu takip etmekte ancak tüm febril (ateşli) hastalıkların ve emosyonel stresin atakları tetiklediği bilinmektedir.Ayrıca hastaların bir bölümünde ataklar sırasında açıklanamayan ateş görülebilmektedir.
Uluslararası Uyku Hastalıkları Sınıflandırmasına göre hastalığın tanı kriterleri;
1-Ağır uyku halinin görülmesi (en az 18 saat/gün)
2-Atakların yılda en az bir kez oluşup 3-21 gün arasında sürmesi
3-Hastalığın tipik olarak erişkin yaşta başlaması ve erkeklerde daha sık gözlenmesi
4-Uyku haline aşağıdakilerden en az birinin eşlik etmesi;
>Doymak bilmeksizin yemek yeme
>Hiperseksüalite
>Davranış patolojileri;irritabilite,agresyon,disoryentasyon, konfüzyon,
hallüsinatuar davranış örnekleri vb.
>Üriner inkontinansın (idrar kaçırma) olmaması ve ağrılı uyaranlara verbal yanıt alınması.
5-Atak sırasında yapılan polisomnografik değerlendirme sonucu;
>Uyku indeksinde artış
>Evre 3 ve 4 uykusunda azalma
>Uyku latansında ve REM latansında azalma
>MSLT de ortalama uyku latansının 10 dk.nın altında olması
6-Bu bulguların başka medikal yada psikolojik bir hastalıkla ilişkili olmaması (Epilepsi,Depresyon vb.)
7-Bu bulguların başka bir uyku hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmış olmaması (Narkolepsi vb.)
KLİNİK BULGULAR:
Ataklar yılda birkaç kez oluşan,3 ile 21 gün arasında sürebilen ve hipersomnianın ağırlıklı olduğu tablolardır.Ataklar sırasında daha belirgin olmak üzere depresif belirtiler gözlenebilir.Hasta günün,18-20 saatini uyuyarak geçirir ve yandırmak zordur.Eğer uyandırılırsa saldırgan davranışlar gösterebilir.İştah artışı hemen her hastada dikkati çekerken,hiperseksüalite %25 hastada gözlenmektedir.
Ailesel faktörler sözkonusudur ve kesin nedeni bilinmemektedir.Hastalık erken başlangıçlı ise 40 yaşından önce,geç başlangıçlı ise daha geç yaşlarda sonlanmaktadır.
Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur.Lityum ve Karbamezapin gibi duygudurum düzenleyici ilaçların atak sıklığını azalttığı ve atak sürelerini kısalttığı bilinmektedir
şahit.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...