Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) sunduğu Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı'na ilişkin Atina'da 3 gün boyunca temaslarda bulunan uzmanlar heyeti çalışmalarını tamamladı. Maliye, Ekonomi, Çalışma Bakanlıkları ve Merkez Bankası'nda görüşmelerde bulunan heyet, ellerindeki verilerle Yunanistan'da kendilerine sunulan istatistikleri karşılaştırdı. Heyet, hükümetin mali krizden çıkış için hazırladığı programın yetersiz olduğunu tespit etti. Uzmanlar heyeti, İstikrar ve Kalkınma Programı'nın katı biçimde uygulanması gereğine bir kez daha dikkat çekti. Hükümetin ortaya koyduğu ekonominin kalkınma seyrine ilişkin çekinceleri bulunduğu da Atina'ya aktarıldı.
Yapılan incelemelerde bütçe gelirlerinin Ocak ayında iyi, Şubat ayında ise beklentilerin altında kaldığı ve hükümetin hedefleriyle uyuşmadığı sonucuna ulaşıldı. Yunan basınında çıkan haberlere göre, AB Komisyonu, ABM ve IMF heyetinin 2010 yılı bütçe açığı hedefinin tutturulması için en az 4,5 milyar Euro'luk ek tedbirler alınması gerektiğini Atina'ya bildirdi. KDV'nin 19'dan 21'e çıkarılması, kamu ödeneklerindeki kesintinin yüzde 10'dan 20'ye yükseltilmesi, lüks tüketim ürünlerine vergi artışı, akaryakıta yeni bir ek vergi getirilmesi ile bakanlık harcamalarının kısılması gibi önlemler alınması planlanıyor. 14. maaşın kaldırılmasına ilişkin senaryolara ise Yunan hükümeti direniyor.
Heyetin Atina temaslarına ilişkin hazırlayacağı raporu, Cuma günü AB Ekonomik İşler Komiseri Ollie Rehn'e sunacağı açıklandı. Raporla birlikte gelecek hafta başı Atina'yı ziyaret edecek olan Rehn, "Euro bölgesindeki ekonomik istikrarın geleceğine ve Yunanistan'ın mali durumuna ilişkin görüşmeler yapmak üzere, gelecek hafta Yunanistan'a gideceğim." açıklamasında bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...