Doğu Karadeniz Bölgesi, özellikle Gümüşhane çevresinde, havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene ısırıkları sonucu bölgede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının vakaları da artış göstermekte. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi altına alınan ilk KKKA hastası ile ilgili endişeler artarken, sağlık uzmanları vatandaşları uyarıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, 2002 yılından bu yana bölgede süregelen KKKA hastalığı ile mücadelenin havaların ısınması ve insanların doğaya çıkmasıyla zorlaştığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, "Gümüşhane bölgesinden yoğun kene vakaları ve KKKA hastalığı vakaları geliyor. Bazı vakaları yerel hastaneler takip ederken, durumu ağır olanları bizim hastanemize sevk ediyorlar" dedi.
EN RİSKLİ AYLAR HAZİRAN VE TEMMUZ
Prof. Dr. Yılmaz, KKKA vakalarının özellikle haziran ve temmuz aylarında en yoğun olduğunu, hastane kayıtlarının bu dönemde 200-300 vakaya ulaştığını ifade etti. Geçen yıl KKKA sebebiyle bir ölümün gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, hastalığın seyrinin alınan virüsün türüne ve vücudun verdiği cevaba göre değişebildiğini belirtti.
Prof. Dr. Yılmaz, özellikle fındık hasat zamanında kenenin ısırığı ile başvuruların arttığını, ancak sahil bölgelerindeki kenelerin KKKA açısından bir tehlike oluşturmadığını vurguladı. Kelkit Vadisi ve çevresindeki kahverengi kenelerin tehlikeli olduğunu belirten Yılmaz, bu kenelerin KKKA virüsünü taşıdığını ve bu bölgelerdeki kenelerin daha riskli olduğunu söyledi.
KORUNMA ÖNERİLERİ
Prof. Dr. Yılmaz, kene riskine karşı korunma yollarını da sıraladı: "Otlu bölgelere gittiğimiz zaman paçalarımızı çoraplarımızın içine koyarak korunabiliriz. Eve geldiğimiz zaman ise vücudumuzu detaylı bir şekilde kene açısından kontrol etmeliyiz."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...