Ancak Mübarek’in koltuğunu yardımcısına ya da orduyu da içeren bir ortak liderlik yapısına devrederek, kağıt üzerinde de olsa iktidara tutunmaya çalışması ihtimali de söz konusu. Ne olursa olsun Mısır'ın geleceğinde ordu çok önemli bir rol oynayacak.
Ordu “Bildiri No. 1”le ilk adımı attı. Milli Güvenlik Konseyi’nin yaptığı açıklamada, askerin toplantı halinde olduğu ifade edildi.
Bu hamle ordunun durumun kontrolünü ele aldığı ve Mübarek’in kaderinin askerin elinde olduğu şeklinde yorumlandı.
Milli Güvenlik Konseyi toplantısıyla ilgili Mısır devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi ve diğer üst düzey kurmayların Mübarek ve Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’ın yokluğunda toplanması dikkat çekti.
Şimdi ortada iki açık seçenek var:
Mübarek yetkilerini Süleyman’a devrederken kağıt üzerinde başkanlığını sürdürecek. Ancak bu durum Mübarek ve müttefiklerinin çekilmesini isteyen protestocuları sakinleştiremeyebilir. Ordu da öfkeli göstericilerle karşı karşıya gelmemek adına daha tedbirli bir tavır sergileyebilir.
İKİNCİ SEÇENEK ASKERİ DENETİM
Mübarek yetkilerini Süleyman’a devredip Milli Güvenlik Konseyi’ni geçiş sürecinin denetçisi olarak görevlendirebilir. Bu da “Sivil, sivil, orduyu istemiyoruz” diye slogan atan göstericileri kızdıracaktır.
Ancak ordu birçokları tarafından nötr bir güç olarak görülüyor. Dolayısıyla birçok kişinin ikinci seçeneğe destek vermesi de söz konusu olabilir.
Bir analist her iki durumda da Mübarek’in anayasal süreçleri baypas etmek için sıkıyönetim ilan edeceğini, doğrudan yeni bir anayasa yapılması ve seçimlere gidilmesi için harekete geçeceğini söyledi.
Müslüman Kardeşler, Mısır’ın en büyük organize muhalefet grubu olarak görülüyor. Örgüt yaptığı açıklamada bu gelişmelerden kaygılı olduklarını çünkü “bunun bir askeri darbe gibi göründüğünü” söyledi.
Dolayısıyla göstericilerin yönetimi bir askeri yöneticiden diğerine aktaracak bir adıma muhalefet etmeleri olası.
Öte yandan 1952’de Cemal Abdül Nasır liderliğinde “Hür Subaylar” devrimini yapıp Kral Faruk’u deviren ve yaklaşık 60 yıldır Mısır’ı yöneten askerlerin kendilerini kenara itecek bir çözüme sıcak bakması söz konusu olamaz.
Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in bu akşam istifa edebileceği yönünde çıkan haberlerin ardından binlerce kişi başkent Kahire'deki Tahrir (Kurtuluş) Meydanı'na akın ediyor. Mübarek karşıtı öfkenin fitilini ateşleyen Google yöneticisi Vail Gonim ise şimdiden kutlamalara başlayan protestoculara, "Galeyana gelmeyin" çağrısı yaptı.
Çeşitli yayın organlarından Mübarek'in bu akşam yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında istifasını açıklayabileceği yönünde haberler gelmesi, Mısır halkında da büyük heyecan yarattı.
Haberin Tahrir Meydanı'nda duyulmasının ardından alandaki kalabalık arasında büyük bir uğultu oluşurken, evlerinden fırlayan binlerce Mısırlı da sokaklara döküldü.
Ancak birçok protestocu tarafından Mübarek karşıtı hareketin lideri olarak görülen Google'ın Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Müdürü Gonim, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Arkadaşlar, şimdilik yapılan spekülasyonlara inanmayın. Sadece bekleyelim ve görelim" dedi.
Mübarek'in istifa edeceği haberlerini sevinçle karşılayan meydandaki protestocular, Anadolu Ajansı muhabirine, Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın liderliğini de kabul etmeyeceklerini söyledi. (hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...