E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye Yükselirken Mısır Neden Geriledi? WALL STREET JOURNAL'İN ANALİZİ

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir analizde, her iki ülkede de güçlü bir İslamiyet varlığı hâkim iken Mısır’ın neden ekonomik ve sosyal alanda onlarca yıl ilerleme kaydedemediği sorgulandı ve Türkiye’nin ise tam aksine ekonomisini canlandırmayı başardığına dikkat çekildi.

10.02.2011 - 12:10
Türkiye Yükselirken Mısır Neden Geriledi?

Nüfusunun üçte biri işsiz olan Mısır’ın, büyümeye yol açacak modern bir ekonomi olma şansını yitirmek üzere olduğunu ifade eden Henninger’in yazısı şöyle:



Dünya demokrasilerinin desteği ve biraz şans ile Mısır güvenilir bir politik sisteme kavuşacak. Halkın kavuşacağı şey, ülkenin büyük ve genç nüfusu için istihdam yaratacak bir ekonomi olacak. Mısır’a demokrasi getirmek, bu ülkeye 21’inci yüzyıla ayak uyduracak ekonomik bir sistem getirmenin yanında çok da büyük bir başarı olmaz.



Mısır sadece politik baskının acıklı bir hikayesi değil. Mısır, ABD’de dâhil olmak üzere genç nüfusu için istihdam yaratmakta zorluk çeken ülkeler için ibretlik bir ders.



Bazıları, her iki ülkede de önemli bir İslami nüfuz bulunsa da, Mısır boşuna çabalarken Türkiye’nin ekonomisinin geliştiğini fark etti. Peki, bu nasıl oldu?



Mısır, Cemal Abdül Nasır ve Hüsnü Mübarek gibi örnekler ortaya çıkarırken, Türkiye’nin elinde Atatürk ve 1980’lerde serbest piyasa ekonominde uzman Başbakan Turgut Özal vardı. Birçok kişi iki ülkeyi bu örneklere bakarak karşılaştırıyor. Bir de benim kıyaslamama bakalım: Mısır’da, devlet tarafından istihdam edilen iş gücü oranı yüzde 35. Türkiye’de ise bu rakam yüzde 13.



DAHA FAZLA NE BİLMEMİZ GEREKİYOR?



Eğer cansız ekonomiler örneği olarak Mısır A şıkkını oluşturacaksa, B,C,D ve E için sırasıyla seçilecek ülkeler Ürdün, Yemen, Tunus ve Cezayir olurdu. Bu ülkeler, son haftalarda Mısır’dakine benzer isyanlara sahne oldu. Ürdün’de, iş gücünün neredeyse yüzde 50’si devlet tarafından istihdam ediliyor. Peki bu bir ekonomi mi?



İsveç merkezli işletme okulu IMD’in hazırladığı Competitiveness Yearbook raporunda, çeşitli ülkelerde kamu sektörü çalışanlarının toplam nüfustaki oranını ortaya koyuldu. Kore, Endonezya, Malezya, Hindistan, Tayland ve hatta Çin’de, kamu istihdamının toplam nüfusa oranı oldukça düşük seviyelerde. Çin’de bu oran yüzde 8.3. Güney Amerika’nın güçlü ekonomilerinde de benzer rakamlar mevcut.



Diğer yandan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, kamu istihdamını bir çeşit güvenlik şekli ve politik istikrar aracı olarak kullanıyor. Bu ülkelerdeki üniversitelerin mezunları, üretimi olmayan ancak yüksek menfaatli kamu ekonomisine hizmet ediyor. Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin başını çekenlerin birçoğu üniversiteli işsizlerdi.



MISIR’DA HEDEF DAHA İYİ BİR EKONOMİ OLMALI

Bu ülkelerde ortaya çıkan durum, devletin istihdam edebileceği sınırı aşmasının ardından, ekonominin tökezlemeye başlaması. Mısır, bu sınırın çok ötesinde. Başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda izlediklerimiz, ulusal enerjinin yanlış kullanılmasının ortaya çıkardığı bir sonuç. Bundan sonra sadece yeni bir hükümet çözüm getiremez. Daha iyi bir ekonomi için kollar sıvanmalı.



ABD, Mısır’a çözüm bulabilecek en son ülkelerden biri. Bugün New York, California ve New Jersey’de mali uçurumun kenarına gelinmiş durumda. Eyalet valileri henüz bu konuda bir şey yapmış değiller. 20 yıl önce kamu sektörü reformu sözü veren ve hiçbir şey yapmayan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek gibi.



Dahası, Mısır’da yaşanan kaos, ülkenin önemli ekonomik gelirlerinden birini oluşturan turizm sektörünü de vuruyor.



CALIFORNIA MISIR’A BENZER Mİ?



Kaosun ortasında, Mübarek kamu çalışanlarının ücret ve emekli maaşlarında yüzde 15 artış yapılacağını açıkladı. Onlarca yıl boyunca ABD valileri aynı şeyi yaptı ve yerel piyasaları zehirlemenin ötesine gidemediler.



California henüz Mısır’a benzemiş değil. Ancak politikacılar her yerde aynı hataları yapıyor. Gerçek ekonominin iş yaratmak ve vergi gelirine bağlı olduğunu düşünüyorlar. Ancak ekonomi, büyü yapmaya benzemiyor.



21’inci yüzyılda öğrenilmesi gereken derslerden biri, ne devletin ne de leyleklerin modern ekonomide iş yaratamayacağı. (HÜRRİYET)

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 11 Şubat 2011 Cuma 14:31

TC de olan bir Basbakan gibi Basbakanlari yok, o yüzden yükselemediler, bunuda benmi söyliyecegim yahu.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 10 Şubat 2011 Perşembe 21:33

Yağ Satarım Bal Satarım ABD adına Ilımlı İslama Geçme Yolundaki Türkiye'yi BOP Eş Başkanı olarak Satarım..Dünya Bankası’nın ‘Afrika Ekonomik Görünüm’ ülke raporlarında Mısır şöyle anlatılıyor. “Mısır, küresel finansal krizin ilk raundunu, bankacılık sektörünün reforme edilmiş olması ve küresel dünya piyasalarına (daha çok türev piyasalar kastediliyor C.A) düşük bütünleşme seviyesi sayesinde oldukça iyi atlattı. Bu yüzden Moody’s Egypt’in ülke notunu 2009 eylülü’nde negatiften durağana çevirdi.

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 10 Şubat 2011 Perşembe 21:32

Mısır, Dünya Bankası’nın ‘Doing Business 2010’ raporunda 10 sıra birden yukarı çıktı. Aynı şekilde Dünya ekonomik Forumu’nun ‘2009-10 Küresel Rekabet Raporu’nda yine 10 sıra birden çıkarak 133 ülke arasında70.liğe tırmandı.”Özetle bu ifadeler üç aşağı beş yukarı benzeri kuruluşların Türkiye için söylediklerine çok benzer şeylerdir. Kuşkusuz Mübarek de krizi teğet bile değil dokunulmadan pürü pak atlattığını anlatmaktaydı kendi halkına… ‘Doing Business 2010’ raporunda Mısır ‘top 10 reformcu’ listesine ardı ardına 4. kez girmiş bulunmaktaydı. Bizzat IMF, 2008 yılı raporunda Mısır’ı ‘ciddi ekonomik reform gerçekleştiren en başta gelen ülkelerden biri’ olarak kutlamıştı.

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 10 Şubat 2011 Perşembe 21:31

Mısır’ın –tıpkı Türkiye gibi- küresel krizin ikinci raundundan etkilendiği söylenebilir tabii… Raporlar da öyle söylüyor zaten; ancak burada bile etkilenme derecesi Türkiye’den çok daha azdır. Dünya Bankası’na göre Mısır, 2009’da “küresel kriz nedeniyle büyüme hızını yavaşlatmak zorunda kalmış ve %4,7’ye düşürmüştür.” Aynı yıl teğet geçilen Türkiye tam da bu yüzde rakamını yakalamıştı; ama pozitif olarak değil, negatif olarak; yani tam o kadar küçülmüştü. Şimdi kime kriz teğet geçmiş bir daha sorulmalı!

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK Bir Yıl Daha Somali'de
Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlıkla mücadeleye katılan TSK ...
Askeri Birliğe Saldırı: 27 Ölü!
Pakistan’ın kuzeybatısındaki Hayber Paktunva eyaletinin Mardan kentinde ...
Mısır İçin Önemli Teklif...
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'tan ABD Başkanı Barack Obama'ya önemli çağrı...
 
AB Türkiye İle Oyun Oynuyor
'Türkler AB'ye girmek istediğinde bahaneler arıyoruz'
ALMANYA KARARINI VERDİ!
Almanya’nın Münih İdari Mahkemesi Avrupa Adalet Divanı’nın Türkleri vizeden ...
Ürdün'de Kraliçe'ye İsyan:
Ürdün'de 36 aşiret lideri hazine arazilerini ailesine vermekle suçladıkları ...
 
Komşu'da İsyan Ateşi Tekrar Yandı
Yunanistan'ın iflastan dönmek için uyguladığı "Ekonomik Yol Haritası"na ...
Soliman'ın Restine Rest
"Ya diyalog ya darbe" diyerek gözdağı veren Mübarek'in yardımcısına, "Sanal ...
TUNUS DAHA BETER OLDU
Tunus’ta 27 yıllık otokratik Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin devrilmesiyle ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Beyaz Saray
Belçika
moskova
ygs sonuçları
konya
madenci
Ersun Yanal
ROMA
Saadet