Yunanistan’da, suç örgütü kapsamına giren yasadışı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan aşırı milliyetçi Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) Başkanı Nikos Mihaloliakos, 5 milletvekili ve üyeleri hakkında cezai kovuşturma başlatıldı.
Dün operasyonla evlerinden alınarak Atina Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Mihaloliakos ile 4 milletvekili, 14 teşkilat üyesi ve 2 polise, terörle mücadele şubesinde gece geç saatlere kadar süren sorgulamalarının ardından, savunmalarını hazırlamaları için üç günlük süre tanındı.
Operasyon sırasında evinde bulunamayan Altın Şafak’ın meclis grup başkanı Hristos Pappas’ın da teslim olmasıyla sayıları 22’yi bulan zanlılara yöneltilen suçlamalar arasında organize suç örgütü kurmak, bu örgütte yer almak, yönetmek, kara para aklamak ve santaj yapmak gibi konuların bulunduğu belirtiliyor.
Alınan bilgiye göre, Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Savcı Yardımcısı Haralambos Vurliotis tarafından hazırlanan dava dosyasında, örgütün Hitler doktrinine göre lider tarafından yönetilen piramit bir yapıya sahip olduğu ifade edildi.
Altın Şafak’ın, üyelerini genellikle savaş bilimi bilgisi olan kişiler arasından seçerek, bunlara başkent Atina yakınlarındaki Malakasa, Mandra ve Salamina’daki özel kamplarda eğitim verdiği belirtilen dosyada, söz konusu partinin henüz bilinmeyen bazı yerlerde silah bulundurduğu kaydedildi.
Altın Şafak
İlk olarak 1980-90 yıllarında Nazi ideolojisine sahip küçük bir grup şeklinde ortaya çıkan Altın Şafak’ın sonraki yıllarda siyasi bir oluşuma dönüştüğü vurgulanan dosyada, siyasi ve operasyonel olmak üzere iki bölümden oluşan örgütün operasyonel kanadının büro dışı faaliyetleri üstlenerek, kendine düşman gördüklerine karşı şiddet uyguladığı ifade edildi.
Öte yandan, Yunan medyasına yansıyan haberlerde Mihaloliakos ve diğerlerinin mahkeme tarafından suçlu bulunmaları durumunda 20 yıla varan hapis cezasına çarptırılabilecekleri belirtilirken, zanlılar arasında milletvekilllerinin de yer alması ülkede erken seçim konusunu gündeme getirdi.
Haberlerde, Altın Şafak’ın 18 milletvekilinin istifa etmesi durumunda ülkenin siyasi bir krize gireceği ve erken seçimin kaçınılmaz olacağı iddia edilirken, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Simos Kedikoğlu, böyle bir olasılığın söz konusu olmadığını savundu. Kedikoğlu, demokraside çarelerin tükenmediğini ifade ederek, böyle bir durumda mutlaka bir çözüm yolu bulunacağını dile getirdi.
Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ise konuya ilişkin açıklamasında, "Seçim değil, adalet ve istikrar istiyoruz" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...