Yunan basınında çıkan haberlerde, 2009 yılının son aylarında başlayan "kaçış furyası" çerçevesinde, bankalardaki hesaplardan çekilerek yurt dışına götürülen miktarın yaklaşık 10 milyar euro olduğu belirtildi.
Paralarını yurt dışındaki bankalara taşıyan Yunanlıların ve şirketlerin büyük bölümünün, "Mevduat hesaplarındaki kar payını vergilendirmeyen ve çok az bir meblağ ile şirket kurulabilen Güney Kıbrıs Rum kesimini tercih ettikleri" belirtilen haberlerde, Rum Finans Danışman şirketlerinin de buna yardımcı oldukları bildirildi.
Haberlerde, Rum şirketlerinin, Yunanlı iş adamlarına, şirketlerini ve banka hesaplarını "usulüne uygun olarak" hangi yöntemlerle Kıbrıs'a aktararak, ne şekilde daha az vergi vereceklerine dair ayrıntılı bilgiler içeren e-mailler gönderdikleri belirtilerek, "Müşterilerini vergiden kurtarmak için bugünlerde fazla mesai yapan noterlerin, avukatların ve muhasebe şirketlerinin para altında kaldıkları" kaydedildi.
Yunanistan'da, hisselerini yurt dışına götürebilmek için Kıbrıs (Rum) şirketi kuran iş adamlarının sayısının her gün arttığı bildirilen haberlerde, "Dışarıya olan finans akımını faiz oranlarını arttırarak durdurmaya çalışan Yunan bankalarının tedirginlik içerisinde oldukları" belirtildi.
Bu arada, Yunanistan'ın içinde bulunduğu büyük mali sıkıntılara rağmen silahlanma konusundaki harcamaları eksiksiz sürdürdüğü bildirildi.
Yunan basınında çıkan haberlerde, "Bütçe kriziyle mücadele çerçevesinde kamu harcamalarına büyük kısıtlamalar getiren hükümetin, vatandaşlar için sert kemer sıkma döneminde silahlanma programına dokunmadığı" belirtildi.
Atina'da yayımlanan Elefterotipia gazetesi, "Kriz silahlanmaya dokunmuyor" başlıklı haberinde, "Seçim öncesinde tüm silahlanma programlarının sıfırdan başlanarak gözden geçirileceği vaadinde bulunan PASOK'un, iktidara geldiğinde 'devletin devamlılığın' keşfettiğini" yazdı.
Elefterotipia, "Eski hükümet döneminde silah satın alımı konusunda Fransa, Almanya ve Rusya ile başlatılan görüşmelerin sürdürülerek son aşamaya gelindiğini ve bu ülkelerden alınması planlanan çeşitli silahların toplam tutarının 7 milyar euroyu bulduğunu" belirttiği haberinde, "Buna, alınması planlanan silahların bakım masrafları da eklendiğinde, Yunanistan'ın önümüzdeki 25 yıl içerisinde silahlanmayla ilgili yapacağı harcamaların 28 milyar euroyu bulacağı hesaplanıyor. Sonuçta, silah söz konusu olunca para var mı?" ifadesi kullanıldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |