Yürek ve damar hastalıkları, çevresel etkenlerin ve beslenme alışkanlıklarının giderek sağlığın aleyhine değiştiği toplumumuzda bir hayli sık karşılaşılan tıbbi sorunlardır. Toplumdaki en sık iki ölüm sebebi , kalp ve damar sisteminin hastalıklarına bağlı olan kalp krizi (kalp aksesi) ve felçtir.
Yürek damar hastalığının (damar sertliği) gelişmesi ve ilerlemesinde etkisi kanıtlanmış bazı risk faktörleri vardır. Kan basıncı yüksek, kan kolesterol düzeyi yüksek, şeker hastalığı olan, sigara içen, ailede erken yaşlarda kalp damar hastalığı olan ve belirgin yaşın üzerindeki kişiler (erkeklerde 40 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü ya da menopoz ertesi ) kalp ve damar hastalıklarına adaydırlar. Bu klasik risk faktörlerinin beraberinde , çok gayret yapmayan, sedanter yaşamını sürdüren , şişman, beslenme alışkanlığı karbonhidrat ve kırmızı et gibi besinlere odaklı kişilerde hem kalp hastalığı hem de hastalığa bağlı kalp krizi (kalp aksesi) ve nüzul gibi olumsuz hadiseler daha çok görülür.
Nasıl beslenilmeli?
Yürek hastalığı ve sonuçlarıyla ilişkili birden fazla unsur beslenme alışkanlıkları ile ilişkilidir. Yürek hastalığı ile ilişkisi tüm dünyaca kabul edilmiş olan kolesterol yüksekliği, tansiyon yükselmesi, şeker hastalığı ve şişmanlıkla beslenme alışkanlığının ilişkisi nettir. Bu vaziyet düşünüldüğünde, düzgün beslenmenin hem kalp hastalığından korunmada hem de kalp hastalığına maruz kalmış kişilerde yeni hadiselerin engellenmesinde etkisi olağandır.
Yürek ve damar hastalığına maruz kalmış kişilerde, yaklaşan yaz mevsimiyle beraber tatil planlamasının nasıl yapılacağı, mevsimsel beslenme ürünlerinin tüketiminde nelere dikkat edileceği, bilhassa tatil yörelerinde klasik beslenme düzeninde yol açabilecek değişiklikler gibi birden fazla konuda cevaplanması lazım gelen sorular akla gelmektedir.
Yaza ait gıda tavsiyeleri
Yaz döneminin kalp hastalarında beslenme açısından avantaj sağlaması mümkün olacak yanları vardır. Bir taraftan, yaz mevsiminde gövde metabolizması hızlandığı için kilo kontrolü daha iyi sağlanabilir. Bu bilhassa kalp yetersizliği ve kan basıncı yüksek kişilerde tedaviyi kolaylaştırır. Diğer taraftan, yaz ayları bilhassa sebze ve meyve çeşitliliğinin çok olduğu bir dönemdir. Bu vaziyet , kolesterolü ve kan basıncı yüksek ve şeker hastalığı olan kişiler için özel bir avantaj sağlar. Ancak, bilhassa şeker hastalığı olanların meyve tüketimi hususunda kontrollü davranmaları önemlidir.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...