Bugün sizlere 3. Element olan Toprak elementinden söz etmek istiyorum. Genelde kahverengi renk ile ifade edilen Toprak elementinin mevsimi kış ’tır. Yin organı dalak; yang organı ise midedir. Yüzümüzdeki organı ağız ve dudaklar olup duygusu endişedir. Kas ve et yapımız doğrudan Toprak elementimizle ilişkilidir. Bedenimizdeki dönüşüm ve ulaşımdan sorumlu olan dalak aynı zamanda kanı yönetir, kasları ve eti var eder. Kan temizleyicisi olarak vücudun savunma sisteminde de aktif görevi olan dalak sağlıklı ise kişinin kasları ve uzuvları yeterli kanla beslendiğinden daha güçlü ve sağlıklı olunacaktır. Ağıza açılan dalak eğer sağlıklı olarak işlevini yerine getirebiliyorsa ağzımız 5 tadı (Acı, tatlı, ekşi, kekre, tuzlu) rahatça seçebilecektir. Vücudumuzdaki kas kütlemizi sağlıklı bir şekilde, düzenli beslenme ve egzersizle, artırdığımızda Toprak elementimizde güçlenecektir. Aynı zamanda dudaklarımızın nemli ve kuru olması da Dalağın sağlıklı çalışıp çalışmadığı hakkında fikir verecektir. Midemiz ise bedene giren besinlerin karşılanmasından ve parçalanmasından sorumlu olup aynı zamanda yiyeceklerin sindirimi için enzim üretimiyle görevlidir. Toprak elementimizin yang organı olan midemiz aynı zamanda baba figürüne yani eril olana bakışımızı da simgeler. Yani zaman zaman yaşadığımız mide rahatsızlıklarının altında babaya duyduğumuz öfke çıkabilir. Bu yazıyı okuduysanız kendiniz üzerinde bu yönde bir inceleme yapabilirsiniz.
Toprak elementinde;
? Rüzgâra maruz kalmak,
? Güneşe maruz kalmak,
? Kuru hava,
? Sıvı kaybı,
? Fazla ekşi, acı, kekre tatlar tüketmek
? Yüksek stres aşırılık durumlarına sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda;
Rüzgârdan, sıcaktan, kuruluktan kaçınmak, yer değiştirmek, örtünmek/gölge sağlamak, kalabalıktan uzaklaşmak, iletişime ara vermek, acı ve uyarıcı, ekşi, keskin besinlerden kaçınmak, terlemek, su içmek, tatlı ve tuzlu besinler tüketmek, lifli besinler tüketmek, beslenmeye ara vermek, yıkanmak, ayakları yıkamak, toprağa temas etmek iyi gelecektir.
? Kalıtsal olarak karaciğer, safra kesesi, gözler veya tendonlarda rahatsızlıklar,
? Kalıtsal olarak kalp, damar, dolaşımda rahatsızlıklar,
? Uykusuzluk/uyku düzensizliği,
? Çok sık ve/veya yağlı beslenmek,
? Yeterince yeşil besin tüketmemek,
? Hareketsizlik,
? Açık havada zaman geçirmemek,
? Duygularını ifade etmemek/edememek,
? Çok fazla ekran süresi,
? Sosyalleşme/iletişim eksiği,
Durumları ise yetersizliğe sebep olacaktır. Böyle durumlarda ise Ekşi, acı, keskin besinler;
? Tahıl grubundan;buğday, mısır, pirinç
? Meyve olarak Yeşil erik, kakao, armut
? Hayvansal Gıda olarak Tavuk, koyun
? Sebze tüketiminde ise Yeşil soğan, kapya biber, soğan tüketimi iyi gelecektir.
Aynı zamanda sağlıklı endişe yönetimi Toprak elementimizi besleyecektir. Endişe ve kaygı durumları aşırılaştığında kişide kontrolsüzlüğe yol açıp herhangi bir durumda aksiyon alamayacak kadar kilitlenmeye sebebiyet verebilir. Böyle bir durum yaşamamak için hayati tehlike arz etmeyen durumlar haricinde planlı olmalı, belirsizlik ve zihin dağınıklığı durumunda kalmadan zaman yönetimi becerimizi geliştirmeliyiz.
Sağlıcakla kalın…