"Diğer ülkelerde eğitimli kişilerin yanısıra, figüranlara büyük değer veriliyor. Çünkü onlar arka planda duran dekor değil, gerçek oyunculardır."
Dizi oyuncusu olmak ve bölüm başına yüksek paralar almak için ne yapmak gerek?
Film sektörünü çok iyi bilenlerin iddiasına göre, iki yol varmış...
Yakın akraba veya çevre sayesinde küçük rollerle başlayıp yeteneğine göre yükselmek.
İkinci yol ise; modellik yarışması, güzellik yarışması, tiyatro seçmeleri gibi bir yarışma ile daha ilk anda birinci olmakmış!
Vay be...
Adamın yoksa yandın; ömür boyu figüran olarak kalırsın arka planda!
Ama şu bir gerçek ki, dizi ve film sektörünün olmazsa olmazları figüranlardır. Figüranlar genellikle arka planda kalır hatta unutulur.
Ama onlar film setlerinin görünmeyen yıldızlarıdır; gerçek emekçileridir.
Hepsinin hayalinde oyuncu olmak, ön planda görünmek ve iyi paralar kazanmak vardır...
Vardır ama; elinden tutacak akraba ve dostları yoktur!
KOMİK VE DUDAK UÇUKLATAN ÜCRETLER
Figüranlar ortalama olarak çalıştıkları gün için 150 TL ile 250 TL arasında olan bir ücret alırken, her sezon fiyatlarında artış yapan ünlü isimlerin bölüm başı aldıkları ücretler ise dudak uçuklatıyor!
Figürasyona ayda 150 veya 200 TL verilirken, başrol oyuncularına haftalık ödeme yapılıyor. Sözün kısası; şok olursunuz!
FİGÜRANIN ADI VAR
Dizi ve film gibi çeşitli alanlarda çalışan ve de sahneyi her zaman destekleyen rollerde kullanılan kişilere figüran denir.
Bu meslek çok fazla çalışılması gerekli olan bir sektördür. Film set çalışanları da bunların başında gelir; genellikle gündüzleri, geceleri birbirine karışır! En erken onlar gelir ve en sonra onlar setten ayrılır.
Figüranlar da film setine erken saatlerde getirilir!
Cast ajansları tarafından belirlenen kişiler senaryo gereği hep arka planda kullanılır. Genellikle yakın plan çekim yapılmaz; oynayan bile kendini tanıyamaz!
EĞİTİMLİLERDE FİGÜRAN OLARAK KULLANILIYOR!
Figüran olmak amacı ile genelde özel bir eğitime gerek yok. Cast ajanslarına kayıt olmak yeterlidir. Fakat kesinlikle para isteyen Cast ajanlarına ödeme yapmayın!
Yükselme basamakları figüranlıktan başlıyormuş... Daha sonra diyaloglu figüran, yardımcı oyuncu ve oyuncu gibi; bu basamakları tırmanmak zor!
Bu arada drama-oyunculuk bölümü ile birlikte, sahne sanatları bölümü gibi bazı alanlarda eğitim gören kişilerin bile, tecrübe edinebilmek amacıyla figüranlık yaparak sektöre başlaması gerekliymiş...
O zaman yakın akraba ve çevrenizden seçtiğiniz kişileri neden kamera karşısına çıkarıyorsunuz?
Tiyatro - Kamera önü eğitimi görenler ile yıllarca figüranlık yapanlar arka planda bırakılıyor; yazık değilmi bu emekçilere!?
HAYALLER GERÇEK OLSA
Başroller, set ışıkları, kameralar, karavanlar!
Film setlerinin görünmeyen yıldızları ve hepsinin hayali bir gün oyuncu olmak.
Figüran “Bir toplumda, bir toplulukta sönük, etkisiz olan kimse” anlamında kullanıyor! Gerçekte bu ise figüran tiyatro ve sinemada konuşması (replik) olmayan ya da konuşması çok az olan rollere çıkan kimse anlamına geliyor.
Türkiye’de figüranların hayalleri:
“Biz figüranlar olmadan film ya da dizi olmaz. Çünkü figüranlar film ve dizi sektörünün görünmeyenleridir."
Figüranlık toplumuzda yer edinmemiş bir meslek dalı...
Ancak Türkiye’de olmazsa olmaz olarak görülmüyor; değer verilmiyor!
Aldıkları bütçeler küçük olsa da seti kurtaranlar figüranlardır; değer verin lütfen.
Bu kişileri ön plana çıkarmak lazım. Ayrıca bu işin eğitimini almış genç yüzlere de kapıları açın. Çünkü izleyiciler aynı oyuncuların yüzünü görmekten bıktı.
Diğer ülkelerde eğitimli kişilerin yanısıra, figüranlara büyük değer veriliyor. Çünkü onlar arka planda duran dekor değil, gerçek oyunculardır.