Büyük bir danışmanlık firması tarafından yapılan yakın tarihli bir çalışmada, yapay zekanın küresel topluma ekonomik katkısının 2030 yılına kadar 15,7 trilyon ABD Doları değerinde olacağını artaya koydu.
Yapay zekanın işletmelerdeki etkisi, tüketici odaklı pazarda devrim adeta niteliğinde. Artık, yapay zeka teknolojisi ile kişinin taleplerine uygun kişiselleştirilmiş, tercih edilen ve özel teklifler çok zor değil. Yapay zeka ile iş dönüşümü üç döngüde açıklanabilir; standardizasyon, otomasyon ve adaptasyon.
Standardizasyon; İş dönüşümünün ilk döngüsü. Örneğin, Henry Ford, imalat işinde montaj hattını gerçekleştirerek standartlaştırılmış bir otomobil üretimi süreci başlattı ve sürdürdü.
Otomasyon; Bir sonraki döngü, süreçlerin otomasyonu ile ilgiliydi. Bilgi teknolojisindeki gelişmeler, işletmelerin süreçleri yeniden tasarlamasını mümkün kıldı. İş sürecinin yeniden yapılandırılması, işin katlanarak büyümesiyle sonuçlandı. Bu süreç Walmart, UPS gibi şirketleri küresel devlere dönüştürdü.
Adaptasyon; Bu döngü, süreçleri, aktörlerin davranışlarına, tercihlerine ve seçimlerine ve çevresel bağlamlarına göre daha uyarlanabilir ve daha esnek olacak şekilde yeniden yapılandırmaya çalışılan döngüdür.
Adaptasyon sürecinin uyarlanabilirliği iki bölüm, veriler ve süreç bağlam içinde ele alınarak elde edilir. Görevi gerçekleştirmek için önceden belirlenmiş bir dizi adımın olmasına gerek yoktur. Uyarlanabilir süreç, bağlam içinde bir kez gerçekleştirildiğinde, etkili bir şekilde uygulanabilmektedir.
İşletmeler, yapay zekanın avantajlarından tam olarak yararlanmak için yeni stratejiler geliştiriyor.
İŞLETMELERİN YAPAY ZEKAYI DAHA ETKİN KULLANABİLMESİ İÇİN GEREK DUYULAN İHTİYAÇLAR
Organik bir ekip; İş dünyası, yapay zekanın işgücüyle entegrasyonunu göz önünde bulundurarak işgücü stratejisini uygulamaya koymalıdır. İş gücünün yeniden yapılandırılmasının roller, sorumluluklar, performans ölçütleri ve teşvikler üzerinde de etkisi olacaktır.
Odaklanmış değer yaratımından yararlanmak için kurulacak esnek küçük boyutlu ve uyarlanabilir organik ekip, ulaşılmak istenen hedefe katkıda bulunmak için insan ve yapay zeka kombinasyonunu temsil ediyor. Yapay zeka ile insan entegrasyonu, organik ekibin etkili ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Görevleri yeniden yapılandırma; İşletmenin organik ekipteki görevleri yeniden yapılandırması ve yeniden tanımlaması gerekmektedir. Yöntemlerden biri, otomatik hale getirilebilecek tekrar eden ve rutin görevleri bulmaktır. Diğer yol ise, insan yeteneklerini tamamlamanın ve artırmanın yollarını belirlemektir. İnsan ve yapay zekanın entegrasyonu, simbiyotik ortaklıkla sonuçlanır.
Altyapıyı entegresyonu; İş gücü, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik ortamlarını kullanarak etkili bir şekilde işbirliği yapabilecek ve etkileşimde bulunabilecek.
Güveni yeniden şekillendirmek; Güven, işletmeler yapay zekayı dahil etme yolculuğuna başlarken yeniden şekillenecek ve iş kültürünün bir parçası olacaktır. İnsan ve yapay zeka arasında yeni güvenin kurulmasında daha önemli bir rol oynayacağından sahiplik, sorumluluk, roller ve hesap verebilirlik konularında tam bir netliğe sahip olmaları gerekir.
Sınırlarımızı aşan insan ve yapay zeka simbiyotik ortaklığını kurmak için, "Yapay zeka üzerindeki daha derin ilişkileri ve yeni bağımlılıkları nasıl anlayabilir, keşfedebilir?" Sorusunu yanıtlamamız gerekir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...