E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'Grönland konusunda gerginliği tırmandırıyor' 

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, ABD Başkanı Donald Trump'ı, Grönland konusunda "gerginliği tırmandırmak ve Danimarka'nın iç işlerine karışmakla" suçladı.

27.03.2025 - 17:05
 Grönland konusunda gerginliği tırmandırıyor

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, açıklamasında, Trump'ın dün katıldığı bir radyo programında "ABD'nin uluslararası güvenlik için Grönland'a ihtiyacı olduğu" ifadesine sert tepki gösterdi.

Trump'ı "gerginliği tırmandırmak ve Danimarka'nın iç işlerine karışmakla" suçlayan Poulsen, Grönland dahil Danimarka topraklarının gelecekte nasıl görüneceğine "ABD'nin karar vermesine" izin vermeyeceklerini söyledi.

Poulsen, "Bence çok ileri gidiyorlar, hem Grönland'ın iç işlerine müdahale ederek hem de halkının kendi geleceğine karar verme hakkına saygısızlık göstererek." dedi.

Trump'ın Grönland'a dair söylemlerinin "giderek daha saldırgan" hale geldiğini ileri süren Poulsen, bu yaklaşımın Faroe Adaları ve Grönland dahil Danimarka Krallığı'na karşı "gizli bir tehdit" oluşturduğunu savundu.

Açıklamaları "saçma ve mantıksız" olarak nitelendiren Poulsen, bir Amerikan Başkanı tarafından, Danimarka gibi yakın bir müttefike söylenmesinin yakışık almadığını vurguladı.

Trump'ın Grönland'la ilgili açıklamaları

Trump, yeniden göreve gelmesinden bu yana Grönland'ı ülkesinin kontrolüne alma isteğini sıkça dile getiriyor.

ABD Başkanı, 23 Aralık 2024'te Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland'ın ABD'nin kontrolünde olması gerektiğini savunarak, adanın mülkiyet ve kontrolünün sağlanmasını "mutlak bir zorunluluk" olarak nitelendirmişti.

Trump, 13 Mart'ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'yi ağırladığı Oval Ofis'te de benzer açıklamalarda bulunarak, "(Grönland'ın ABD tarafından ilhakı) Bence bu gerçekleşecek. Bu konuda bir anlaşma yapmak zorundayız ve Danimarka bunu yapamıyor. Danimarka ile görüşüyoruz. Ulusal güvenliğimiz için buna gerçekten ihtiyacımız var." ifadesini kullanmıştı.

Grönland yönetimi bu söylemlere karşı adanın "satılık olmadığı ve olmayacağı" yönünde açıklamalar yaparken, Danimarka da Grönland'ın yanında durduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği, Trump'ın "ilhak" tehditlerine karşı "yeterince güçlü bir tepki vermemekle" eleştiriliyor.

Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland, ülkeye yaklaşık 2 bin 900 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

ETİKETLER:
danimarka , trump , abd , grönland
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japonya'dan o adalar için tahliye planı
Japonya, Tayvan yakınlarındaki ada eyaleti Okinawa'ya bağlı adalarda yaklaşık ...
Orman yangınlarında ölü sayısı 27'ye yükseldi
Güney Kore'nin güneydoğusunda 21 Mart'ta başlayan ve halen söndürülemeyen ...
Trump'ın Kanada ve Grönland planına destek yüzde 20'nin altında
ABD'de yapılan bir ankette, Başkan Donald Trump'ın Kanada ve Grönland'ın ...
 
Rutte: Litvanya'da kaybolan 4 ABD askeri öldürüldü
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Litvanya'nın Belarus sınırına yakın Pabrade ...
ABD’de İsrail soykırımını eleştiren Türk öğrenciye gözaltı
ABD’de İsrail’i eleştiren yazıya imza atan Türk öğrenci Rumeysa Öztürk, ...
BM'den acil çağrı: 20 milyon kişinin yardıma ihtiyacı var
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), uzun yıllardır çatışmaların ...
 
Danimarka kadınları zorunlu olarak askere almaya başlayacak
Danimarka Savunma Bakanlığı, 2026 itibarıyla kadınların da zorunlu askerlik ...
NATO Genel Sekreterinden Rusya'ya kritik mesaj
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya'nın Polonya'ya veya herhangi bir ...
AB'den acil durum malzemesi stoklama talebi!
Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerde kritik ekipman stoklarının artırmasını ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
Ayşe Ersöz
Binyamin Netanyahu
siber
Denver Nuggets
Lise
Dinamo Kiev
MESUT ÖZİL
ösym ygs sınavı