Örgütün raporunda, Irak cezaevlerindeki durumla ilgili olarak korkunç bir manzara gözler önüne serilerek, sözkonusu cezaevleri, sistematik işkence ve kötü muamelenin kaynakları olarak tanımlandı.
Raporda, Amerikan güçlerinin, Irak'taki mahkumların tüm kontrolünü geçen yıl "korunacaklarına dair hiçbir garanti olmaksızın" Irak hükümetine verdiği, cezaevlerinde yaygın biçimde görülen suistimallerin, yeni hükümetin kurulmasından sonra devam edebileceği uyarısında da bulundu.
Uluslararası Af Örgütü raporunda, Irak'taki mahkumların adil biçimde muamele görmesinin, yeni Irak hükümetinin önündeki başlıca mücadele alanı olacağı ifade edildi.
Raporda ayrıca, 2008 yılında Irak parlamentosunda milletvekillerinin çoğunun, BM İşkenceyle Mücadele Konvansiyonu'nu imzalama yönünde oy kullandıkları, ancak Irak'ın hala BM'de bu konudaki bürokratik işlemleri tamamlamadığı ve "hükümetin bunu yapma niyetinde olduğuna ilişkin de herhangi bir belirti gözlenmediği" kaydedildi.
Iraklı Kürt milletvekili Mahmud Osman, parlamentonun BM anlaşmasını kabul etmek istediği, fakat Irak'ın istikrara kavuşturulmasıyla çok meşgul olduğunu ifade ederek, "Konvansiyon, tüm siyasi blokların desteğini alıyor ve bir önceki parlamentoda hiçkimse bunu reddetmedi" diye konuştu.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin sözcüsü ise konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.
Öte yandan Irak basında bugün yer alan haberlerde, İçişleri Bakanlığı başmüfettişinin, bakanlık çalışanlarının geçen yıl işlediği, bazıları mahkumlara karşı işlenen insan hakları ihlalleriyle ilgili 58 vakayı soruşturduğu kaydedildi.
Irak'ta şu anda cezaevlerinde 300 bin kadın ve erkeğin bulunduğu biliniyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...