Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Genel Sekreteri Aiman Mazyek, Köln kentinde yaptığı açıklamada, sınav kapsamında hazırlanan bazı soruların ideolojik olduğunu, bazılarının da insanların belirli konulardaki genel tutumunu öğrenmeyi amaçladığını ifade etti.
Mazyek, Almanya'daki seçim sistemiyle ilgili bir soruya karşılık erkeğin eşi için de oy vermeye hakkı olduğu şeklinde bir cevap seçeneği bulunduğuna dikkati çekerek, ''Almanya'da entegrasyon yerine insanları dışlıyoruz'' dedi.
Yine de soruların zor olmadığını kaydeden Mazyek, herkesin bu sorulara hazırlanabileceğini sözlerine ekledi.
Yahudiler Merkez Konseyi Genel Sekreteri Stephan Kramer ise sorularda eksiklikler olduğu gerekçesiyle vatandaşlık sınavını sert bir şekilde eleştirdi.
Kramer, Almanya'nın tarihine ilişkin sorularda hiçbir yerde İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımından söz edilmediğini söyledi ve Avrupa ve Almanya'da ağırlıklı olarak kabul edilen dinin ne olduğu sorusuna karşılık olarak da sadece Hinduizm, Hristiyanlık, Budizm ve İslamiyet şıklarının yer almasını eleştirdi.
Bu arada, Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, sınavı savunarak, Alman vatandaşı olmak isteyen insanların bu ülkeyle ilgili olarak temel bilgilere sahip olmaları gerektiğini söyledi.
Almanya İçişleri Bakanlığı ise gerektiği takdirde tam olarak anlaşılmayan bazı soruların değiştirilebileceğini bildirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...