Kurban Bayramı tatili sonrası Ankara'da yeni haftanın ilk gününde kritik bir görüşme gerçekleştirildi. CHP'nin 'Hazine ve Maliye'den sorumlu kişisi Yalçın Karatepe ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek saat 10.00'da bakanlıkta bir araya geldi. CHP heyetinde Karatepe'nin yanısıra iki ekonomi kurmayı daha yer aldı.
Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir de görüşmede bulundu.
4,5 SAATLİK ZİRVE
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile içerisinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe'nin de bulunduğu heyet ile görüşmesi sona erdi. Saat 10.00'da başlayan görüşme yaklaşık 4,5 saat sürdü.
HANGİ KONULAR ELE ALINDI?
CHP heyeti, Bakanlığa yapılacak ziyaret öncesi Mehmet Şimşek ile yapılacak görüşmede ele alınacak konuları da masaya yatırdı. Heyetin halihazırda çalışmaları devam eden "Vergi Reformu" paketi ile ilgili önerilerin bulunduğu bir rapor hazırladığı öğrenildi.
CHP'li kurmayların ayrıca "Acil önlem alınması gereken konular" başlığı altında da bir rapor hazırladığı ve görüşmede bu raporun Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunulduğu bildirildi.
ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞI DA MASADA
CHP'li Yalçın Karatepe, Temmuz'dan itibaren asgari ücrete en az enflasyon farkı kadar zam yapılması talebini dile getirdi. Emekliler için de enflasyon oranına refah payı eklenerek aylıkların artırılması önerisi masada yer aldı.
Görüşmede ayrıca tarımsal desteklerin arttırılması, TÜİK verileri, Varlık Fonu gibi başlıklar da CHP'li kurmaylar tarafından gündeme getirildi.
Şimşek'in CHP heyeti ile görüşme kararı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in CHP Genel Merkezi'nde yaptığı görüşmede alınmıştı.
CHP'nin gölge kabinesinde yer alan isimler daha önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile de görüşmüştü.
KARATEPE'DEN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Karatepe, görüşmeye ilişkin CHP Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.
CHP'li Karatepe'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
4 ana başlıkta önerilerimizi sunduk. Asgari ücret ve emekliye zam talebimizi ilettik. Asgari ücrete zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz. Emekli aylıklarında artışın da zorunlu olduğunu ilettik. Yasadan gelen artışın yeterli olmadığını ve bunun üzerinde ilave bir artış yapılması gerektiğini söyledik. Tarımın bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu ilettik. Çiftçilere yeterli desteğin verilmesi gerektiğini ilettik.
Vergide adaletin sağlanması konusundaki görüşlerimizi de paylaştık. Ödenen verginin ekonomik güçle ilişkili olmadığını ifade ettik. Gelir vergisi dilimleri belirlenirken asgari ücret düşülerek belirlenmiyor. Ocak maaşı ile aralık maaşı arasındaki fark olduğunu ifade ettik. Vergi dilimi belirlenmesinde asgari ücret düşülmesinden sonraki kısmın dikkate alınmasını ifade ettik.
Emekli bir vatandaş maaşı yetmediği için ek hesaptan aylık para çekiyor yüzde 5 faiz ödüyor, yüzde 30'u kadar da vergi ödüyor. Bu kadar vergi yükü yüklenmesi kabul edilebilri olmadığını bunun sıfırlanması gerektiğini ifade ettim. Kredi kartları ve KMH'lardaki faizi oranlarının makul seviyelere indirilmesini talep ettim.
TÜİK'in açıkladığı verilere ilişkin eleştirilerimiz olduğunu ifade ettik. Verilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledim. TÜFE endeksinde yer alan 406 maddenin fiyatlarının yayınlanmadığını biliyoruz. TÜİK verilerine olan şüphenin kalkmasını istiyorsanız bağımsız bir hakem kurulu gibi bir heyet oluşturun, verileri şeffaf bir şekilde incelesinler.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...