Financial Times'ın (FT) her çeyrekte açıkladığı dünyanın en büyük 500 (FT 500) şirketi arasında Türkler yer alamazken 'Avrupa 500'de 12 Türk şirketi kendine yer buldu. Ocak-Mart dönemi FT 500 listesine göre dünyanın en büyük 500 şirketi sıralamasında ABD'li petrol devi ExxonMobile 452 milyar dolarlık piyasa değeriyle ilk basamakta yer aldı. İkinci sırada ise dünya ekonomisinin hızla yükselen yıldızı Çin'in en büyük petrol şirketi olan Petro China bulunuyor. Çinli şirketin piyasa değeri ise 423 milyar dolar olarak belirlendi. Dünyanın en büyük üçüncü şirketi ise 369 milyar dolarlık piyasa değeriyle ABD'li sanayi devi General Electric oldu.
TURKCELL 178'İNCİ OLDU
Dünya sıralamasında Türkiye'den herhangi bir şirket yer almazken FT 500'ün Avrupa sıralamasına Türkiye'den 12 şirket girmeyi başardı. En iyi dereceyi 178 sıradaki Turkcell aldı. Şirket önceki yıla kıyasla 98 basamak birden yükselerek aynı zamanda en hızlı yükselen 26 Avrupalı şirketten biri oldu. Sıralamada; Akbank 241'inci olurken Enka 270, İş Bankası 291, Garanti Bankası 304, Halk Bankası 371, Yapı Kredi Bankası 417, Erdemir 424, Sabancı 440, Tüpraş 442, Finansbank 463 ve Koç Holding 493'üncü oldu.
PETROLCÜLER İLK SIRADA
FT'nin Avrupa için hazırladığı en büyük 500 şirket sıralamasında ise aynı dünya sıralamasında olduğu gibi petrol şirketleri ilk sıraları kendi aralarında paylaştı. Rusya'nın gaz ve petrol şirketi Gazprom 299 milyar dolarlık piyasa değeriyle Avrupa'nın en değerli şirketi oldu. İkinci sırada ise petrol sektörünün önde gelen şirketlerinden Royal Dutch Shell yer aldı. 220 milyar dolar piyasa değerine sahip İngiliz-Hollanda ortaklığını üçüncü basamakta bulunan İsviçreli gıda devi Nestle izledi. Nestle'nin piyasa değeri ise 197 milyar dolar. Piyasa değerine göre hazırlanan sıralamada petrol şirketleri bankacılığı geride bıraktı. Bu tablonun petrolcüler lehine oluşmasında ABD'deki mortgage krizinin finans sektörü bilançolarını eritmesi, buna karşılık artan fiyatların petrol şirketlerine parlak dönem yaşatması yatıyor.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...