Bayram döneminde Ramazan boyunca süren yeme kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla sağlıklı beslenme kuralları tamamen unutuluyor. Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, oruç tutanların birçoğunun Ramazan süresince iki öğün yenmesi nedeniyle beslenme alışkanlıklarının ister istemez değişikliğe uğradığını belirterek, "Ramazanın sona ermesi ve bayramın gelmesi ile beraber normal yeme düzenine geçildiğinde ise ister istemez fazla yemek yeme eğilimi görülebiliyor. Bu durum ise sıklıkla mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa sebep oluyor." diyor.
Yaza özel bayram önerilerinde bulunan Diyetisyen Şenses, bir ay süren Ramazan ayının ardından az ve sık beslenilmesi gerektiğini, öğün atlamamaya özen gösterilmesini öneriyor. "Ana öğünlerin arasına ara öğünlerin eklenmesi ile bir sonraki öğünde fazla miktarda yemek yenilmesinin önüne geçilebilir” diyen Şenses, böylelikle öğün sayısının arttırılması ile vücut metabolizmasının sağlıklı çalışmasına da katkıda bulunulacağını söylüyor. Ara öğünlerde ise yüksek kalorili tercihlerden kaçınmak ve meyve, süt, yoğurt, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi daha sağlıklı besinler seçmek gerekiyor.
Bayramda sağlıklı beslenebilmek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şenses, "Güne mutlaka kaliteli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalı. Kahvaltıda kullanılan peynirin ve sütün yarım yağlı, ekmeğin ise lif oranı yüksek olanları tercih edilmeli. Kahvaltı menüsünü zenginleştirmek için vitamin ve mineral oranı yüksek olan söğüş domates, salatalık, biber gibi sebzeler bolca tüketilebilir. Ancak, kahvaltı sofrasında kızartmalardan ve salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmak önemli." diyor.
ZİYARETLERDE İKRAMLARI FAZLA KAÇIRMAYIN
Dyt. Şenses, "Bayram boyunca gerçekleşen her ziyarette ikram edilen çikolata, şekerleme ve tatlı tüketimine dikkat edilmeli.‘Boş kalori’ olarak değerlendirilen, miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdalar günlük alınan enerjinin artmasına neden oluyor." diyor. Bu tip kalori alımlarını en aza indirmek için bayram boyunca ikram edilen tatlıları sadece tadımlık tüketilmek gerekiyor.
Bayram ziyaretlerinde sırasında mümkünse şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıların tercih edilmesinin doğru olacağını belirten Dyt. Şenses, "Misafirlere yapılacak ikramları da sütlü tatlı veya mevsimlik taze meyvelerden seçmek onların da sağlıklı beslenmesine katkı sağlayacaktır." diyor.
Bu bayramda da havaların sıcak olması nedeniyle vücudun alması gereken günlük su ihtiyacının çok önemli. Dyt. Şenses, "Bayram süresince ve bayramdan sonra tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmeli. Günde ortalama 1,5–2 litre su içmek sağlık açısından çok faydalı. Su içmek için susamayı beklemekse sakıncalı." diyor. Sıvı tüketimini arttırmak için kola gibi kafeinli, çay ve kahve gibi vücuttan suyu uzaklaştıran içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu veya bitki çayları tercih edilmeli.
Diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri gibi kronik hastalıkları olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve diyet yapanların bayram süresince yeme-içmelerine özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten Şenses, "Bayramda alınan fazla enerjiyi harcamak için egzersiz veya yürüyüş yapmak önemli. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsat bulamayanlar ise günlük hayatlarında mümkün olduğunca hareketli olmaya çalışmalı. Örneğin, kısa mesafeler için arabanızı kullanmamak ve birkaç kat için asansör kullanmamak basit ama etkili yöntemler." diyor.
sondakika.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...