Ramazan Bayramı yaklaşırken, seyyar tezgahlarda kilosu 3-4 liraya tatlı, çikolata ve şeker satıldığını söyleyen Adana Tatlıcılar, Şekerlemeciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, halkı sahte şekerlemelere karşı uyardı. Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin yeniden tarihleri değiştirilerek tüketicilere satıldığını belirten Taylancı, “Bu fiyatlara şeker, çikolata ve tatlı olmaz. Vatandaşlar dikkatli olsun, bayramda ağızlarının tadı kaçmasın." dedi.
Adana'da birçok cadde, meydan ve sokaklarda seyyar olarak çalışan şekerlemecinin bulunduğunu belirten Metin Taylancı, esnafın seyyar satıcılar nedeniyle mağdur olduğunu söyledi. İl Tarım Müdürlüğü'nden aldıkları üretim izin belgesiyle çalıştıklarını aktaran Taylancı, "Seyyar satıcılar ise belge olmadan merdiven altında üretilen ürünleri satıyor. Sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda, üretim izin belgesi olmayan kişiler, lokum, çikolata, şekerleme ve tatlı üretip satıyor. 3-4 liraya tatlı, 4-5 liraya baklava satılıyor. Bu fiyatlar maliyetin bile altında." diye konuştu.
Bayram şekeri alacak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran Taylancı şöyle konuştu: "Sağlıksız koşullarda, üretim izin belgesi olmayan kişi veya kuruluşlar, lokum, çikolata, şekerleme ve tatlı üretip satıyor. Kilosu 3-4 liraya lokum, çikolata ve şekerler seyyar tezgâhlarda satılıyorsa bunda bir sorun var demektir. Çünkü bu fiyatlara bu ürünler satılamaz. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan maddelerin maliyeti bile daha fazladır. Maliyetini bile kurtarmaz. Vatandaşlar şekerleme alırken dikkatli olsun. Sürekli alışveriş yaptıkları yerleri tercih etsinler. Alışveriş yaptığınız tatlıcılara üretim izin belgesini sorun. Seyyar satıcılardan alışveriş yaparken, aldığınız ürünün son kullanma tarihine dikkat edin."
Açık tezgâhlarda satılan şekerleme ve çikolata tarzı ürünlerde gerek sağlık risklerinin, gerekse gıda hilelerinin birçoğunu tüketicinin anlamasının mümkün olmadığını, ancak, sahte şeker ve çikolatanın gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaması için yine de tüketiciye önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Taylancı şunları söyledi: "Tüketiciler bir denetçi olarak biraz daha duyarlı olmalı, önüne gelen her ürünü kabul etmemeli ve aldığı ürünle ilgili bir tereddüdü varsa bunu soruşturmalıdır. Üründe fiyat farkı çok bariz ise alırken bir kere daha düşünmelidir. Vatandaşlarımız özellikle ambalajı açılmış, rengi solmuş, deforme olmuş çikolata, lokum, akide şekeri gibi ürünleri kesinlikle almamalıdırlar. Bu tür ürünler alınırken denenmeli, mümkünse ağızda biraz bekletilip tadı alınarak yenmelidir. Tüketildiğinde genzi yakan ve midede rahatsızlık yaratan şekerlemelerden uzak durulmalıdır."
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...