Şeker Hastaları Bayrama girerken dikkatli davranıyor.Beslenmenin önemli olduğu hastalıkların başında gelen DİYABET Hastalığı Ramazan boyunca da bu hastaları yormuş gibi görünüyor.. Peki Bayramda misafirliklerde nasıl beslenecekler..??
Bayramda diyabet hastalarının yeme ve içmelerine daha fazla dikkat ederek, günlük düzenlerini sürdürmelerinin önemli olduğunu belirtti.Acıbadem Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, bayramda tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanı sıra şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebildiğini bildirdi.
Bayram sabahında güne mutlaka zeytin, süt, az yağlı beyaz peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltıyla başlanmasını öneren Can, hamur işi, reçel ve marmelat gibi basit şeker içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Can, aç olunmaması halinde bile ara öğünlerin tüketilmesini önemsediklerini anlatarak, kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinden oluşan 3 ana öğün ve bunu destekleyen 2 veya 3 ara öğün olacak şekilde beslenilmesini gerektiğini ifade etti.
Ahmet Selçuk Can, şunları kaydetti:
"Bayramda tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanı sıra şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebiliyor. Bayram sonrasında bu düzensiz beslenme alışkanlığını sürdüren hastalarda zamanla diyabetin komplikasyonları olan kalp damar hastalıkları, diyabetik ayak, böbrek yetmezliği ve gözde körlüğe varan tablolar da ortaya çıkabiliyor."
"Ev ziyaretlerinde her seferinde şeker ve çikolata almayın"
Can, öğün atlamanın kan şekerinin düşmesine ve bir sonraki öğünde daha çok yemek yemeye neden olacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri yiyin. Bayram süresince öğle ve akşam yemeklerinde ekmek, pilav, makarna, börek gibi karbonhidratı fazla besinler yemeyin. Bunların yerine etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri, bulgur pilavı ve kuru baklagil gibi tam tahıllı besinleri tüketin. Sebze yemekleri ve tam tahıllı besinler lif içerdikleri ve yavaş emildikleri için kan şekerini beklenenden daha yavaş artırırlar, pankreası zorlamazlar. Ev ziyaretlerinde her seferinde şeker ve çikolata almayın. Bir tatlı hakkınız var, bunu da şeker veya çikolata ile harcamayın. Saf şekerin metabolizmayı yorduğunu ve pankreası zorladığını göz önüne alırsak, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanızda fayda var."
"Meyveyi süt veya cevizle tüketin"
Can, kan şekerinin dengede kalması için meyvenin 2 ceviz, 1 bardak süt ya da yoğurt gibi protein içeren besinle yenmesini tavsiye etti.
Bayramın ikinci ve üçüncü gününde zamanı egzersiz ve yürüyüş yaparak geçirilmesinin önemine değinen Can, "Hareket ettiğinizde kaslarınız kan şekerini kullanıyor ve şeker düzeyiniz dengeleniyor. Egzersiz aynı zamanda kaslarınızı güçlendirip metabolizma hızınızı arttırıyor, kolesterol düzeyini düşürüyor ve zayıflamanızı kolaylaştırıyor" ifadelerini kullandı.Tüm bu nedenlere bakıldığı zaman Diyabetin beslenme adına nekadar önemli olduğu dikkat çekiyor..!
kirikhan.net
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...